De coronacrisis is misschien net de laatste tik die sommige bedrijven niet meer kunnen hebben. Ze hebben te kampen met teruglopende omzet en kunnen niet meer rondkomen van de opbrengsten. Stoppen kan dan een goede keuze zijn om verdere financiële schade te beperken.

In de ICT en media, zakelijke diensten, industrie en cultuur, sport en recreatie stopten de eerste helft van dit jaar de meeste bedrijven.

Misschien heb jij ook een eigen onderneming waarbij de zaken niet gaan zoals gewenst. De omzetcijfers zien er bijvoorbeeld niet goed uit en waar mogelijk heb je al in de kosten gesneden, maar het houdt ergens op. Meer bezuinigen is niet mogelijk. Door de coronamaatregelen of gewijzigd koopgedrag zijn je omzetverwachtingen voor de komende maanden slecht. Je twijfelt of je aan aflossings- en betalingsverplichtingen kunt voldoen.

Tijd voor actie

De inkomensregelingen van de overheid zijn een welkome ondersteuning, maar een deel gaat op aan kosten van je bedrijf. Daarmee ben je dus nog niet uit de brand. Gevolg: je maakt je zorgen over je bedrijf en slaapt slecht. Je voelt je verlamd en weet niet hoe je verder moet gaan. Niets doen lost de problemen niet op: ze worden eerder groter. Het is tijd voor actie.

Vraag om hulp, bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel. KVK biedt gratis en onafhankelijk advies en kan je helpen je financiële plaatje inzichtelijk te maken. Ook kunnen zij je doorverwijzen naar de juiste organisaties. Kijk op KVK.nl of bel gratis met het KVK Adviesteam op 0800 2117.

Stappenplan om gecontroleerd te stoppen

Je wilt er misschien niet aan denken maar soms blijkt stoppen met je bedrijf het meest realistisch. Daar komt veel bij kijken. Administratief, maar ook emotioneel. Voor jou en eventueel je personeel, dat je moet ontslaan. Ook moet je je klanten vertellen dat je gaat stoppen. Misschien kun je nog inventaris of voorraad verkopen via een laatste uitverkoop. Het stappenplan 'Bedrijf stoppen in 10 stappen' helpt je bij een soepele afronding van je onderneming.

Financiële problemen

Door te stoppen probeer je verdere financiële problemen te voorkomen. Houd je schulden over die je niet kunt afbetalen? Neem dan contact op met je gemeente voor een schuldenregeling. In een minnelijk traject proberen ze, samen met jou en je schuldeisers, een regeling te treffen.

Als dat niet lukt, kun je de rechtbank vragen om toelating tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Als je een eenmanszaak hebt, maat bent in een maatschap of vennoot in een cv of vof is de Wsnp vaak een beter alternatief dan een faillissement. Kijk voor meer informatie over het oplossen van je financiële problemen op KVK.nl.

Advies op maat

Ondernemen is doorzetten, aanpassen en keuzes maken. De afgelopen weken sprak KVK zo'n 70.000 ondernemers uit bijna alle branches. Ze hebben geluisterd en geholpen. Zo weten ze nog beter wat er speelt. En hebben ze voor jou antwoord op wat er mag en wat er kan. Ze helpen jou verder met relevante informatie en geven je advies op maat. Kijk op KVK.nl of bel gratis met 0800 2117.