Je hebt met je onderneming grote plannen voor de toekomst, maar dan is daar de coronacrisis en zakt je omzet weg. Hoe overleeft jouw bedrijf deze economische zware tijden?

Om deze coronacrisis te boven te komen is het allereerst belangrijk om je problemen niet alleen te dragen, maar juist te sparren over oplossingen met anderen. Brainstorm bijvoorbeeld met vrienden en familie, maar ook andere ondernemers, je boekhouder of KVK kunnen je wellicht helpen.

Samen met je hulptroepen kun je nadenken over te verbeteren bedrijfsprocessen en over een mogelijk aangepast verdienmodel. Sta hierbij open voor nieuwe doelgroepen, nieuwe producten en nieuwe prijzen.

Het financiële plaatje

Ook is het belangrijk om je verwachte omzet én liquiditeitsprobleem vast te stellen. Dat kan met behulp van dit handige stappenplan. Als dat inzichtelijk is, kun je op zoek naar een passende financiering. Het kabinet heeft een noodsteunpakket in het leven geroepen met verschillende regelingen die je kunnen helpen.

Snel checken welke (fiscale) regelingen mogelijk op jouw bedrijf van toepassing zijn? Doe dan nu hier de regelingencheck van Kamer van Koophandel.

Toch stoppen met je bedrijf

Blijven ondanks bovenstaande hulpmiddelen de vooruitzichten somber, stapelen de schulden zich op en blijft een financieel herstel uit? Dan zijn er twee opties: gecontroleerd stoppen met je onderneming of, als het te laat is, je failliet laten verklaren.

Elk jaar stoppen ongeveer 120.000 ondernemers met hun bedrijf. Stoppen is een ingrijpende beslissing. Bespreek je (geld)zorgen in een vertrouwde kring. Denk samen na over een andere toekomst. Dit stappenplan helpt je om gecontroleerd te stoppen met je bedrijf.

Advies op maat

De afgelopen weken sprak KVK zo'n 70.000 ondernemers uit bijna alle branches. Ze hebben geluisterd en geholpen. Zo weten ze nog beter wat er speelt. En hebben ze antwoord op wat er mag en wat er kan. Ze helpen jou verder met relevante informatie en geven je advies op maat. Kijk op KVK.nl.