Door de coronacrisis kan zakendoen met partijen in het buitenland lastiger zijn. Veel buitenlandse fabrieken kampen bijvoorbeeld met achterstand in productie, waardoor leveringen vertraging oplopen. Maar ook de exportmarkt heeft het zwaar: de omzet van Nederlandse exporteurs daalde in april 2020 met 39 procent.

Om als importeur of exporteur nu overeind te blijven is het belangrijk om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden en je te verdiepen in de steunmaatregelen en regelingen van het kabinet.

Steunmaatregelen coronacrisis

Eenderde van ons bruto nationaal product wordt met internationale handel verdiend. Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft het kabinet specifieke maatregelen getroffen om internationaal actieve Nederlandse bedrijven te ondersteunen. Denk aan de verruimde maatregelen op het gebied van de exportkredietverzekering.

Het kabinet breidt ondersteuning voor internationalisering uit, zodat je kunt werken aan de opbouw of herstel van jouw marktpositie. Sinds 26 juni zijn er 'kickstart-vouchers' voor coaching, financiering voor extra studies naar kansrijke markten en uitbreiding van de trainingsprogramma's beschikbaar. Ook faciliteert de Nederlandse overheid sindsdien digitale handelsmissies en deelname aan (digitale) beurzen.

Benieuwd welke (fiscale) regelingen mogelijk op jouw bedrijf van toepassing zijn? Doe dan nu hier de regelingencheck van Kamer van Koophandel.

Zelf actie ondernemen als exporteur

Maar er zijn ook acties die je zelf kunt ondernemen om meer uit je export te halen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar nieuwe exportlanden of partners. Houd hierbij wel rekening met de lokale corona wet- en regelgeving van het desbetreffende land.

Ook is het goed om nu te kijken naar verandering in je toeleveringsketen. De 1,5 meter-economie, transportvertragingen en grote toe- of afnames van voorraden hebben impact op je bedrijfsvoering. Hoe los je dit op? Zorg voor alternatieven. En het liefst dicht bij huis. De lengte en complexiteit van je toeleveringsketen neemt toe en de coronacrisis versterkt deze omdat je dagelijkse structuur niet meer werkt.

Wil jij weten of je nog actie kunt ondernemen? Lees hier meer onmisbare tips om als exporteur te overleven in de coronacrisis.

Slimmer importeren

Maar ook als je (een deel van) een product naar Nederland haalt en deze doorverkoopt, is het belangrijk om je juist nu te verdiepen in bepaalde handelsverdragen en douaneregelingen. Deze regelingen zorgen ervoor dat je geen of tijdelijk geen invoerrechten betaalt.

Daarnaast kun je besparen door te werken met dropshipping; jij bestelt goederen bij je leverancier en die zorgt ervoor dat hij deze goederen rechtstreeks aflevert bij je klant. Zo heb je niets te maken met voorraadkosten en blijf je ook niet met overtollige voorraad zitten. Ook kan je een vergunning artikel 23 van de Belastingdienst aanvragen, zodat je de btw niet op het moment van invoer hoeft te betalen. Je mag de btw dan verleggen naar je btw-aangifte.

Het loont om je te verdiepen in de mogelijkheden, te kijken hoe je processen ingeregeld zijn en hoe deze beter geregeld kunnen worden. Lees hier meer onmisbare tips om als importeur te overleven in de coronacrisis.

Advies op maat

Ondernemen is doorzetten, aanpassen en keuzes maken. De afgelopen weken sprak KVK zo'n 70.000 ondernemers uit bijna alle branches. Ze hebben geluisterd en geholpen. Zo weten ze nog beter wat er speelt. En hebben ze antwoord op wat er mag en wat er kan. Ze helpen jou verder met relevante informatie en geven je advies op maat. Kijk op KVK.nl.