Veel ondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis en daardoor in financiële problemen gekomen. Malafide investeerders zien hier kansen. Ze doen hen bijvoorbeeld een aantrekkelijk financieel voorstel om hun onderneming te redden. Voor je het weet zit je in de tang en is er geen meer weg terug. Hoe herken je malafide investeerders en wat kun je doen om je hier tegen te wapenen?

Het belangrijkste is dat je weet met wie je zakendoet. Controleer de gegevens van je zakenpartner daarom regelmatig in het KVK Handelsregister. Hierin legt Kamer van Koophandel van iedere onderneming en andere rechtspersonen vast wat de handelsnaam is, op welke adres hij gevestigd is en wie bijvoorbeeld tekenbevoegd en aansprakelijk is. Je kunt deze bedrijfsgegevens altijd opvragen.

Zo herken je malafide investeerders

  • Malafide investeerders bieden ondernemers vaak contante leningen of giften aan. Ze beschikken vaak over veel contant geld. Het is voor hen interessant om dit 'zwarte' geld te investeren, zo wordt het geld witgewassen.
  • De investeerder ontwijkt vragen over de aard van de lening en de herkomst van geld. Gevraagde informatie wordt niet aangeleverd.
    De investeerder vraagt een hele hoge rente en zet je onder druk om akkoord te gaan.
  • Iemand wil je pand huren en doet je een aantrekkelijk voorstel. Degene is vaag over de activiteiten waarvoor hij het pand wil gebruiken. Je loopt het risico dat ze het pand gaan gebruiken voor illegale activiteiten zoals productie van drugs, opslag van verboden handelswaar of illegale onderhuur.
  • De investeerder haalt je op een dwingende manier over om overeenkomsten met bepaalde leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven. Bijvoorbeeld als voorwaarde voor een lening.

Geen weg meer terug

Wanneer je als ondernemer met malafide investeerders in zee gaat, loop je grote risico's en is er geen weg meer terug. Je kunt juridisch aansprakelijk gesteld worden voor strafbare feiten die in jouw pand plaatsvinden. Zoals bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken. Of andere illegale activiteiten die in naam van jouw onderneming gepleegd worden.

Dit kan grote gevolgen hebben. Zoals intrekking van vergunningen, sluiting van je pand en strafrechtelijke vervolging. Ook kun je te maken krijgen met geweld en intimidatie van malafide investeerders.

Tips om je te wapenen

  • Word je ongevraagd benaderd door een mogelijke investeerder? Doe navraag bij ondernemers in de omgeving of in dezelfde branche. Zijn zij ook benaderd? Kennen zij deze persoon?
  • Wanneer het aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs zo'n aanbod resoluut van de hand. Geef duidelijk aan dat je geen zaken wenst te doen.
  • Wanneer je een contract aangaat lees dan altijd de kleine lettertjes. Wat zijn de voorwaarden, waar teken je voor?
  • Accepteer nooit contante betalingen.

Wil je meer weten over de maatregelen die je kunt nemen en het herkennen van bedrijfsfraudeurs en malafide investeerders? Neem contact op met het KVK Adviesteam of bel 0800 2117.

Advies op maat

Ondernemen is doorzetten, aanpassen en keuzes maken. Maar je kunt als ondernemer niet alles weten. De afgelopen weken sprak KVK zo'n 60.000 ondernemers uit bijna alle branches. Ze hebben geluisterd en geholpen. Zo weten ze nog beter wat er speelt. En hebben ze antwoord op wat er mag en wat er kan. Ze helpen jou verder met relevante informatie en geven je advies op maat. Kijk op kvk.nl.