Sommige ondernemers hebben door de coronacrisis geen werk meer, anderen gaan met weinig werk verder en een derde groep heeft juist volop opdrachten. Afhankelijk van de branche waarin je werkt, wordt jouw bedrijf in meer of mindere mate geraakt.

Om je te helpen zijn er een aantal belangrijke regelingen in het leven geroepen. Snel checken welke (fiscale) regelingen mogelijk op jouw bedrijf van toepassing zijn? Doe dan nu hier de regelingencheck van Kamer van Koophandel.

De belangrijkste regelingen en meer financiële tips:

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
De Tozo staat open voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp'ers, die in de knel komen door de coronacrisis. Met een Tozo-uitkering krijg je maximaal 4 maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. Daarnaast kan een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal 10.157 euro tegen 2 procent rente worden aangevraagd.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL)
De TVL helpt bij het betalen van een deel van je vaste lasten. De tegemoetkoming van minimaal 1.000 euro en maximaal 50.000 euro is voor bedrijven die meer dan 30 procent van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis.

Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB-C)
Om ondernemers die door de coronacrisis zijn getroffen te helpen zijn de regels voor de BMKB-C versoepeld. Met de maatregel kunnen bedrijven onder gunstiger voorwaarden geld lenen bij de bank. De BMKB-C is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers (fte) met een jaaromzet tot 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen euro.

Klein Krediet Corona (KKC)
Voor kleine, in de kern gezonde bedrijven, is KKC opengesteld. Hiermee moeten ondernemers relatief snel en eenvoudig kleine leningen kunnen afsluiten bij financiers. Binnen de KKC-regeling staat de overheid voor 95 procent garant voor leningen van 10.000 tot 50.000 euro. De looptijd is maximaal 5 jaar, de rente maximaal 4 procent.

Aflossingsvoorwaarden voor microkredieten via Qredits versoepeld
Voor kleinere bedrijven, waaronder zzp'ers, worden de aflossingsvoorwaarden voor microkredieten via Qredits versoepeld. Ze krijgen 6 maanden uitstel van aflossing aangeboden. De rente is in die periode verlaagd naar 2 procent.

Belastingmaatregelen voor ondernemers
Ook de Belastingdienst neemt maatregelen om je te helpen. Zo kun je ze vragen om bijzonder uitstel van betaling tot eind september. Daarnaast stelt de Belastingdienst zich in deze periode op verschillende gebieden coulanter op. Zo is het urencriterium versoepeld en is de invorderingsrente op belastingschulden verlaagd naar 0,01 procent.

Banken geven 6 maanden uitstel op aflossing op leningen
Gezonde bedrijven krijgen van een aantal banken (ABN AMRO, ING, Rabobank en Triodos Bank) 6 maanden uitstel van aflossing op hun leningen tot 50 miljoen euro. Met deze maatregel willen ze vooral kleine ondernemers wat financiële lucht bieden.

Bonus voor zorgprofessionals
Werk je in de zorg en heb je je in de coronatijd (1 maart tot 1 september 2020) ingezet voor patiënten/cliënten en heb je de effecten van corona ondervonden? Dan krijg je een bonus van 1.000 euro netto. De bonus is voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden en ondersteunend personeel. Ook schoonmaakpersoneel komt in aanmerking. Er is nog discussie over de precieze afbakening.

Wat andere ondernemers zich afvragen
Opdrachtgevers zeggen af, kan ik schade op hen verhalen? Hoe zit het met mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering? Hoe hou ik mijn betalingsverplichtingen onder controle? Vragen van andere ondernemers kunnen je ook helpen in deze coronatijd. KVK heeft de afgelopen weken zo'n 60.000 ondernemers gesproken uit alle branches en hun vragen hier gebundeld.

Tips en inspiratie van creatieve ondernemers
'Beter goed gejat dan slecht bedacht' is een bekende uitspraak. Dit geldt ook voor initiatieven, zoals het online zetten van trainingen en zelf de bezorging van producten organiseren, van andere ondernemers tijdens de coronacrisis. Lees hier hun verhalen en laat je inspireren.

Meer hulp nodig?

KVK helpt jou verder met relevante informatie en geeft je advies op maat. Stel dus je ondernemersvraag! Het KVK Adviesteam staat voor je klaar. Want zolang je kansen ziet, zet je door. App, chat, tweet of bel gratis met 0800 2117.