De AntiRoll-stabilisator voorkomt schommelbewegingen van luxe jachten. Arnold van Aken en Patrick Noor maakten het revolutionaire onderdeel zelf en kregen financiële hulp van een Business Angel.

Arnold van Aken (49) was tien jaar geleden CEO van een bedrijf dat stabilisatoren voor schepen produceerde. Hij nam Patrick Noor aan om ze te verkopen.

"Nadat het bedrijf in Amerikaanse handen kwam, zijn we allebei even iets anders gaan doen," vertelt Patrick (47). "Maar Arnold liep al langer rond met het idee voor een revolutionaire stabilisator. Hij vroeg me mee te doen. Zo ontstond Dynamic Marine Systems (DMS) eind 2012.”

Schommelen

Het probleem met de aloude stabilisator was dat die wel werkte tijdens de vaart, maar niet bij stilstand op open water: dan ging de boot weer vrolijk schommelen. Van Aken en Noor ontwikkelden een twee-assige vin die kan ‘flappen’ én draaien zodat hij onder alle omstandigheden werkt.

De AntiRoll lijkt op een torpedo met een lange vin. De constructie wordt onder de bodem van het schip aangebracht waar de vin de schommelingen door het water wegneemt. Dat doet hij door ‘flapwegingen’ te maken, zoals een walvis dat doet met zijn vinnen.

Business Angel

Van Aken en Noor staken eigen geld en leningen in de zaak, maar trokken ook een Business Angel aan. “Piet van Burg, niet lang geleden nog Zeeuws Ondernemer van het Jaar met zijn bedrijf Burg Metaal, kende ons van een andere stabilisator waarvoor we de distributie deden. Zo hoorde hij ook over de AntiRoll. Hij raakte enthousiast en wilde aandeelhouder worden. Hij adviseert ons met al zijn ervaring, maar laat ons de strategie bepalen. Piet wil vooral de AntiRoll graag voor ons bouwen en dat doet hij nu dus ook."

DMS kreeg een flinke duw in de rug met opname in de MKB Innovatie Top 100, eind september. Bovendien wonnen Van Aken en Noor de LiveWIRE Rising Star, een aanmoedigingsprijs voor jonge bedrijven, gesponsord door Shell.

Vorig jaar al was er de Maritime Innovation Award. “We gaan nu echt grote sprongen maken. Over twee, drie jaar moeten we winstgevend zijn.”

Bekijk of een Business Angel ook voor jouw bedrijf interessant kan zijn.