Nu bijna iedereen die dat wil half juli een eerste prik heeft gekregen, er een coronapaspoort wordt ontwikkeld en het reisadvies van steeds meer landen op geel of groen springt, durven Nederlanders weer een zomervakantie in het buitenland te boeken. Het advies is wel voordat je boekt of op reis gaat, het actuele reisadvies per land te checken.

Een van de landen met een geel reisadvies waar ze graag Nederlanders met een vaccinatie of negatieve test ontvangen, is Kroatië.

Dit land in Zuidoost-Europa is steeds meer in trek als vakantiebestemming en bleef zelfs tijdens de pandemie populair. Romana was een van de toeristen die Kroatië afgelopen zomer bezocht: "Vorig jaar was ik in Kroatië, het was geweldig. Ik voelde me er veilig. Ik ga zeker dit jaar weer."

Met de auto naar Kroatië

Kroatië is voor velen een aantrekkelijke vakantiebestemming omdat je reizen met het vliegtuig of openbaar vervoer kunt vermijden door naar Kroatië te rijden. Vanaf Utrecht is het 1300 kilometer, dit zou je in één dag kunnen rijden.

Het is daarbij een relatief klein en rustig land. In alle Kroatische steden kan je van A naar B wandelen en ben je niet aangewezen op het openbaar vervoer. Ook kun je met een zeilboot meer dan 1.000 eilanden ontdekken.

Ontdek 1.000 eilanden per zeilboot

Ontdek 1.000 eilanden per zeilboot
Ontdek 1.000 eilanden per zeilboot
Foto: Aleksandar Gospic

In de buitenlucht

De meeste vakantiegangers boeken vooral een vakantie naar Kroatië voor de stranden, oude steden, eilanden, nationale parken en natuur. En het mooie is dat de meeste van deze attracties zich buiten bevinden, zoals bijvoorbeeld het Paleis van Diocletianus in Split.

Peter bracht zijn eerste vakantie in Kroatië in Split door en vond het een fijne, relaxte en schitterende oude stad. "Alles en iedereen ademt een ontspannen sfeer. Ik heb alleen maar vriendelijk lachende en behulpzame mensen gezien en heel veel gezellige restaurantjes en terrasjes bezocht. Het eten is fantastisch en het lokale bier is bijzonder smakelijk. Vanuit Split kun je mooie uitstapjes maken, waaronder naar Trogir of het eiland Brač per boot."

Trogir

Trogir
Trogir
Foto: Zoran Jelaca

Stad én strand

Kroatië is daarnaast met zo'n 2.500 zonuren per jaar een zonzekere bestemming en dankzij ontelbaar veel campings, hotels en resorts valt er genoeg te kiezen. In Kroatië is stad en strand ook perfect te combineren. De steden Split en Zadar liggen bijvoorbeeld direct aan de kust.

Marloes vond Zadar aan de Dalmatische kust dé verrassing van haar Kroatische vakantie: "Zadar heeft alles. Van witte stranden en geweldige restaurants aan zee tot Romeinse ruïnes, een winkelstraat en aardige locals. En vergeet de schilderachtige zonsondergangen niet. Nóg meer genieten met een cocktail in je hand."

Veiligheidsprocedures

Benieuwd naar de veiligheidsprocedures die Kroatië heeft getroffen om een zorgeloze vakantie voor alle vakantiegangers mogelijk te maken? Lees hier meer over de procedures en toegangsvoorwaarden.

Meer over deze topbestemming van veel Nederlanders ontdekken? Doe hier dan meer inspiratie op voor een vakantie naar Kroatië.