Oktober begint met de Week van de Scheidsrechter, een sportbreed initiatief waarbij de KNVB en ARAG verenigingen, voetballers en -liefhebbers oproepen om alle amateurscheidsrechters te bedanken. Scheidsrechters zijn namelijk een onmisbare schakel en spelen een grote rol als het aankomt op spelplezier en op het naleven van de regels. Binnenkort kun je jouw favoriete scheids in het zonnetje zetten met de Scheidsrechter van het Jaar Awards.

Met de Scheidsrechter van het Jaar Awards vragen de KNVB en ARAG aandacht voor het beroep scheidsrechter en geven zij de scheidsrechters het platform dat ze verdienen. Want ook al kunnen we niet allemaal eredivisie scheidsrechter zijn, iedere vereniging kent wel de amateurscheids die door weer en wind staat te fluiten, alle spelregelkennis paraat heeft en een echte leider is. Een scheids die het team motiveert en ook tot ver buiten het veld als mentor gezien wordt. De waardering voor deze onmisbare spil kun je nu uiten door je favoriete scheidsrechter te nomineren.

Er wordt in twee categorieën een award uitgereikt, namelijk:
• De KNVB Official Award
• De KNVB Verenigingscheidsrechter Award

Zo doe je mee

De verkiezing start op 4 oktober met de aanmeldfase, waarbij je jouw favoriete amateurscheidsrechter of jezelf kan aanmelden (een scheidsrechter mag ook op zichzelf stemmen). Aanmelden kan tot 26 oktober 2022. Vanaf 17 oktober tot en met 23 november 2022 kan iedereen via www.scheidsrechtervanhetjaar.nl stemmen op zijn of haar favoriete scheidsrechter.

Uit elke provincie van Nederland wordt uiteindelijk een scheidsrechter geselecteerd met de meeste stemmen. Uiteindelijk blijven er per categorie een groep van 12 genomineerden over (1 per provincie). Deze 12 worden beoordeeld door de vakjury waaruit een landelijke winnaar wordt gekozen.

Even voorstellen: de vakjury

De vakjury bestaat uit mensen die de slagen van de zweep goed kennen.
Sjoerd Mossou is een Nederlands voetbaljournalist, columnist en schrijver. Mossou is sinds 2004 verbonden aan het Algemeen Dagblad en is geregeld te gast in sportgerelateerde radio- en televisieprogramma’s.

Franca Overtoom is in 2012 begonnen als scheidsrechter bij de KNVB. Nadat zij in 2017 de keuze heeft gemaakt zich te richten op de rol van assistent-scheidsrechter, debuteerde zij in 2018 in de Eerste divisie. Franca Overtoom is de eerste vrouwelijke official ooit op het hoogste niveau van betaald voetbal in Nederland.

Bas Nijhuis is een scheidsrechter met veel ervaring in betaald voetbal. In 2005 floot hij zijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal. Al snel werd hij één van de topscheidsrechters van Nederland. In 2011 debuteerde Nijhuis in de Champions League bij Olympiakos - Borussia Dortmund en floot later een grote reeks topwedstrijden, waaronder een groot aantal (kwalificatie-)interlands.

Marc van Erven, CEO van ARAG Nederland. ARAG staat achter onze scheidsrechters en ondersteunt hun missie om iedereen eerlijk en met plezier te laten samenspelen door spelregels goed toe te passen en uit te leggen, om zo conflicten te voorkomen en op te lossen. Zo staan ARAG en de scheidsrechters samen voor fairplay.

Laat jouw scheids niet naar erkenning fluiten

Elk weekend staan er 30.000 amateurscheidsrechters op de voetbalvelden en in de zaal. Is de scheids in jouw dorp of stad echt de allerbeste? Nomineer hem nu voor de award en geef hem de spotlight die hij verdient!