Koken voor kinderen is niet altijd even makkelijk. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen meer groente eten? En hoe blijf je zelf ook elke dag gevarieerd eten waarbij je voldoende groente binnenkrijgt?

Sanela (40) woont samen met haar man Raffaël (47) en hun kinderen Lola (11), Jazz-Lynn (9) en Nika (3) in Breda. Sanela vertelt hoe zij het aanpakt om haar kinderen voldoende groente te laten eten. In dit Moluks-Bosnische gezin komen de lekkerste gerechten op tafel, waarbij ze graag koken met groenten uit het seizoen.

Wereldgerechten

Sanela: "Raffaël is Moluks en hij is een ster in de Molukse keuken. Kip siam of rijst met saté en spek bijvoorbeeld, dat kan hij echt heel goed maken. Ik ben van Bosnische komaf en maak vaak Bosnische rijst, Ćevapi, gevulde paprika, gepofte aardappel met tzatziki en broccoli."

"We eten standaard een salade erbij. Vaak is dat een tomatensalade of een gemengde salade met paprika en komkommer. De kinderen vinden het allemaal lekker, heel makkelijk. Er helpt er vaak wel één in de keuken en Lola en Jazz-Lynn dekken om en om de tafel, en ruimen af. Nika mag het bestek op tafel leggen, dat vindt ze hartstikke leuk."

Alles eerst proeven

"We hebben geluk met een huis vol makkelijke eters. Misschien heeft het geholpen dat toen ik zwanger was, ik heel gevarieerd heb gegeten. Daarna hebben we als regel dat de kinderen geen dingen hoeven te eten die ze niet lusten, maar dat ze alles moeten proberen. Ze eten daardoor heel goed en we voorkomen zo dat eten een strijd wordt."

"Ze lusten broccoli, bloemkool, tomaat, olijf, alles gaat erin. Als ze mogen kiezen gaan ze zelfs liever voor spinazie met aardappelen dan friet. We realiseren ons wel dat dit best uitzonderlijk is, maar we vinden het helemaal niet erg natuurlijk!"

Recept-tip om te koken met kinderen

Niet iedereen heeft van die groentefans als kinderen, zoals bij Sanela in huis. Het kan af en toe best een uitdaging zijn om kinderen groente te laten eten. Naast een regel zoals Sanela heeft om ze alles te laten proberen, helpt het ook om samen te koken.

Door samen te koken is je kind vaak zo trots dat hij zijn bord leeg eet. Een nieuw recept kan ook goed helpen. Ideeën nodig? Probeer eens een dagje zonder vlees met deze Lasagnette.

Smaakvolle seizoensgroenten

Sanela: "We letten niet per se op het eten van groenten uit het seizoen, maar een kropsla is bijvoorbeeld in het seizoen veel groter, en als het tomatentijd is dan proef je echt dat de tomaten gewoon veel lekkerder zijn. Zo geniet je nog meer van je favoriete groenten."

Groentekalender

Knorr heeft de Groentekalender ontwikkeld, waarbij elke maand een groente centraal staat. In de kalender vind je per seizoensgroente verschillende recepten om ermee te maken. De Groentekalender vormt daarmee een handige inspiratiebron voor als je van verse groente houdt, graag wilt variëren of milieubewust met je eten bezig bent.

Deze maand staat pompoen centraal, met twaalf bijbehorende recepten. Die recepten en de andere seizoensgroenten bekijk je in de Groentekalender.

Receptinspiratie

Knorr heeft de missie dat iedereen meer groente en minder vlees eet. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor die van de planeet. Om hierbij te helpen heeft Knorr allerlei verschillende recepten beschikbaar, die ook heel geschikt zijn voor kinderen. Meer inspiratie nodig? Ga dan naar de receptenpagina op knorr.nl.