Uit de gepresenteerde kabinetsplannen blijkt dat Nederlanders er financieel op vooruit gaan in 2019. Heel fijn natuurlijk, maar wat betekenen deze plannen voor jou? Zoals elk jaar heeft Knab de belangrijkste punten uit de Miljoenennota voor je op een rij gezet.

Volgens de berekeningen van het CPB stijgt de koopkracht volgend jaar voor iedereen. Werkenden krijgen zo'n 1,6 procent meer te besteden t.o.v. vorig jaar, gepensioneerden rond de 1,5 procent. Wil je weten hoeveel jij erop vooruitgaat? Dat kun je nu heel eenvoudig zelf berekenen. 

Bereken je koopkracht.

Boodschappen worden duurder

Een van de maatregelen uit de Miljoenennota die je zeker gaat merken is de stijging van het lage btw-tarief. Dit betekent dat veel producten en diensten iets duurder worden.

Denk hierbij aan je dagelijkse boodschappen, je bezoek aan de kapper en het kaartje voor de trein. Maar ook bijvoorbeeld de schilder aan huis zal deze verhoging aan jou doorberekenen. 

Aanpassing belastingschijven

Een andere maatregel is dat de inkomstenbelasting - voor mensen die nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt - van vier belastingschijven naar twee gaat. Verdien je minder dan 68.800 euro bruto per jaar? Dan betaal je 36,93 procent inkomstenbelasting. Verdien je meer? Dan betaal je over dat meerdere 49,5 procent.

En dan nog dit

Er verandert natuurlijk nog veel meer. Zo stijgt de gemiddelde WOZ-waarde en gaat de maximale hypotheekrenteaftrek omlaag. Ook voor zzp’ers worden de spelregels aangepast. Een uitgebreidere uitleg over deze veranderingen lees je in de Knab Bieb.