Rookmelders redden levens. Ze zijn onmisbaar voor de veiligheid thuis. De meeste slachtoffers vallen bij brand namelijk door het inademen van rook. De kans om een woningbrand te overleven is aanzienlijk groter met rookmelders. Waarom hangen ze dan nog niet in elk huis? Dat gaat binnenkort veranderen. Maar lang niet iedereen is daarvan op de hoogte, blijkt uit onderzoek van Kieskeurig.nl.

In woningen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van kunststoffen en elektrische apparatuur. Dat zorgt ervoor dat een woningbrand zich snel kan uitbreiden. Zo kan een ruimte al in drie minuten in lichterlaaie staan. Rookmelders waarschuwen je om op tijd te kunnen vluchten en helpen het aantal doden bij woningbranden te verminderen. Per 1 juli 2022 zijn rookmelders daarom niet alleen wettelijk verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar ook in bestaande woningen.

Een rookmelder op elke verdieping

Vanaf juli is het een must om op elke verdieping van je woning een rookmelder te hebben. Voldoet jouw woning niet aan de eisen? Dan riskeer je een boete van de gemeente of problemen met de verzekering. Een verzekeraar kan namelijk besluiten niet uit te keren na een brand wanneer er niet voldoende rookmelders aanwezig zijn.

Lang nog niet iedereen is op de hoogte van deze nieuwe regels, blijkt uit onderzoek van onafhankelijke vergelijkingssite Kieskeurig.nl. Meer dan een vijfde van de Nederlanders geeft aan niet te weten dat de rookmelderplicht eraan komt. Bovendien heeft maar liefst 15 procent nu zelfs helemaal nog geen rookmelder in huis.

Met de nieuwe regels in het vooruitzicht, is dit het aangelegen moment om de veiligheid bij jou in huis eens onder de loep te nemen. Te beginnen bij de rookmelder(s).

Slimme melder voor een brandveiliger huis

De ontwikkelingen op het gebied van rookmelders staan niet stil. Wist je dat er naast normale rookmelders ook slimme rookmelders zijn? Bij zo’n 39 procent van de Nederlanders met een rookmelder hangt al een slimme variant in huis.

Slimme rookmelders maken je woning een stuk brandveiliger. Ze vertellen je namelijk dat er brand is, ongeacht waar je bent. Met een slimme rookmelder gaat er niet alleen een alarm af, maar krijg je ook een melding via de app. Zo ben je altijd overal op de hoogte en kan je snel in actie komen om schade te voorkomen of beperken.

Slimme rookmelders kunnen onderling gekoppeld worden, zodat het alarm in het hele huis afgaat. En is de batterij leeg? Dan krijg je een melding op je telefoon. Zoeken waar die vervelende piep vandaan komt is dus verleden tijd.

Google Nest Protect

Een van de populairste slimme rookmelders van dit moment is de Google Nest Protect: een rookmelder die denkt, spreekt en meldingen naar je telefoon stuurt. Hij is een rook en koolmonoxidemelder in een die alle gekoppelde melders laat afgaan, ongeacht waar de rook is. Ook niet geheel onbelangrijk: dankzij het mooie ontwerp mag hij gezien worden.

Je veiligheid meteen vergroten met een slimme rookmelder? Kijk hier op Kieskeurig.nl voor onafhankelijke informatie, betrouwbare reviews en waar je de Google Nest Protect voor de laagste prijs vindt.