We zoeken, vergelijken en kopen steeds vaker producten en diensten online. Bij een (online) aankoop gaan we daarbij vaak uit van beoordelingen van anderen. Maar online recensies blijken niet altijd even betrouwbaar te zijn. Het demissionaire kabinet wil daarom een verbod op neprecensies van webwinkels.

Uit onderzoek is gebleken dat recensies, ook wel bekend als reviews, een belangrijk onderdeel zijn van het aankoopproces. Dat geldt voor zowel positieve als negatieve recensies.

Consumenten hechten hier waarde aan bij het maken van een keuze, maar het internet wordt al jarenlang geteisterd door neprecensies. Daarom wil het kabinet neprecensies aan banden leggen om de consument beter te beschermen bij het doen van online aankopen.

Verbod op neprecensies

De nieuwe wet 'modernisering consumentenbescherming' moet voorkomen dat bedrijven neprecensies plaatsen of laten plaatsen. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, gaat het verbod op neprecensies in mei 2022 in. Ook het verwijderen van negatieve recensies en het alleen laten staan van positieve recensies wordt dan verboden. Webwinkels zijn daarbij zelf verantwoordelijk om de echtheid van de reviews te controleren.

"Er is online nog een wereld te winnen als het gaat om het volledig en duidelijk informeren van de consument", weet minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat). Gelukkig is het kabinet niet alleen in de strijd tegen neprecensies.

Omdat recensies een steeds belangrijkere rol spelen voor consumenten, heeft onafhankelijke prijs- en productvergelijker Kieskeurig.nl bijvoorbeeld zelf een testpanelplatform gelanceerd.

'Het maakt niet uit of de review negatief of positief is'

Op Review.nl, onderdeel van Kieskeurig.nl, krijgen consumenten de mogelijkheid om de allernieuwste producten te ontdekken en uit te proberen in ruil voor eerlijke reviews. Alle testers krijgen een eigen account en worden tijdens het hele beoordelingsproces begeleid en op de hoogte gehouden. Zo weet de tester wat er van hem of haar wordt verwacht en wanneer.

Testers worden niet beloond voor deelname, maar doen mee vanuit hun interesse in technologie. "Het maakt ons niet uit of de review negatief of positief is. Als deze maar eerlijk en goed onderbouwd is. Daar doen consumenten, maar ook merken hun voordeel mee", aldus Friso Buter, Product Manager van Review.nl.

Zo heeft Dyson onlangs hun V15 steelstofzuiger door de testers van Review.nl laten beoordelen. De V15 stofzuiger scoorde maar liefst een 8,5. Ontdek hier op Kieskeurig.nl wat gebruikers van deze populaire stofzuiger vinden, waarom hij zulke hoge ogen gooit en waar je 'm het goedkoopst aanschaft.

De Dyson V15 steelstofzuiger

De Dyson V15 steelstofzuiger
De Dyson V15 steelstofzuiger
Foto: Kieskeurig.nl