Wil jij een nieuwe wasmachine kopen, maar weet je niet waar je op moet letten? Er is zoveel keuze in soorten en modellen, dat het voor consumenten uitdagend kan zijn om de juiste te vinden. Gelukkig is er een gemakkelijke manier om erachter te komen welke wasmachine het best bij je past.

Consumentenplatform Kieskeurig.nl heeft namelijk in samenwerking met BesteProduct.nl een gratis keuzehulp gelanceerd, waarmee je binnen een paar minuten een overzicht krijgt van wasmachines die het meest voldoen aan jouw wensen en voorkeuren.

Om tot deze resultaten te komen, zijn er 50 wasmachines getest. Hierbij werd gekeken naar de meest populaire wasprogramma's: katoen 40 graden, katoen 60 graden, het ecowasprogramma, het snelprogramma en een door het onderzoeksbureau gekozen programma op basis van interessante wasmachinespecificaties. Denk bijvoorbeeld aan het sportprogramma en de automatische wasmiddeldosering.

De wasprogramma's zijn vervolgens getest op hoe schoon de was uit de trommel komt, vlekverwijdering, restvochtgehalte, spoelresultaat, tijd, temperatuurverloop, water- en energieverbruik en geluidproductie.

Milieuvriendelijk programma voldoet niet altijd

Uit de test bleek dat de ECO-normen die aan de wasmachines worden opgelegd, leiden tot onwenselijke bijeffecten. De wasmachines zijn dan wel milieuvriendelijker, maar minder geschikt voor consumenten met een haastig bestaan. Bijna de helft van de geteste machines doet buitensporig lang over het geselecteerde ecowasprogramma, met daarbij zelfs een uitschieter van vijf uur.

Ook wassen de korte wasprogramma's aanzienlijk minder schoon dan de reguliere of de langere wasprogramma's. Ruim 30 procent van de geteste wasmachines scoort bij een snel wasprogramma een onvoldoende. Opvallend is daarnaast dat sommige wasmachines tijdens het centrifugeren luidruchtiger zijn dan in de specificaties is aangegeven.

Beste wasmachine verschillend per gebruiker

Welke wasmachine het beste uit de test komt, verschilt per gebruiker. De resultaten worden namelijk opgesteld aan de hand van een aantal belangrijke persoonlijke factoren, zoals de grootte van je huishouden. Een vernieuwende methode waarmee Kieskeurig.nl zich onderscheidt van de uitkomsten en keuzehulpmodules van andere spelers in de markt.

"One size fits all testresultaten passen niet meer in deze tijd", meent consumentenstrateeg Wendy Kuiper van Kieskeurig.nl. "De best geteste wasmachine is per gebruiker afhankelijk van wat deze belangrijk vindt en nodig heeft. Het mag duidelijk zijn dat een groot gezin met jonge kinderen een wasmachine anders gebruikt dan een student of een gepensioneerd echtpaar."

Onafhankelijk consumentenadvies

De 50 geteste wasmachines zijn in verschillende prijssegmenten gekozen en geselecteerd op basis van releasedatum en populariteit op Kieskeurig.nl. "Kieskeurig.nl is een autoriteit op het gebied van onafhankelijk consumentenadvies", aldus Kuiper. "Naast de vele op mening en ervaring gebaseerde consumentenreviews en expertreviews zijn onze doelgroepgerichte testen een waardevolle aanvulling gebaseerd op feiten. Hierdoor worden de bezoekers met onze testresultaten bijna op maat geïnformeerd en kunnen ze tot een weloverwogen aankoop overgaan."

Ben jij benieuwd welke wasmachine het beste bij jou past? Doe dan hier de gratis keuzehulp. Vergeet naderhand ook niet jouw persoonlijke testrapport te downloaden. Met dit rapport heb je alle specificaties bij de hand én zie je direct waar je de wasmachine het voordeligst aan kan schaffen.