Van stofzuigers en wasmachines tot kleding en horloges. Het is vandaag Singles Day en dat betekent: korting op een hoop verschillende producten. Maar waar komt deze dag eigenlijk vandaan?

Singles Day - ook wel ‘Vrijgezellendag’ genoemd - is van oorsprong geen shoppingevent, maar een nationale feestdag in China. Op de Universiteit van Nanking ontstond in 1993 het idee om jongeren één keer per jaar hun vrijgezellenbestaan te laten vieren. Al snel namen veel andere universiteiten de traditie over en werd Singles Day een begrip.

Dat 11 november als datum gekozen is, komt niet uit de lucht vallen. Al die nummers één in de datum staan symbool voor alleen zijn.

Speciale aanbiedingen

Door de groeiende populariteit van de feestdag besloten veel Chinese bedrijven om in te haken op Singles Day. Met speciale aanbiedingen en promoties probeerden ze jongeren naar restaurants, karaokebars en winkelcentra te trekken.

Later haakten ook webshops, zoals AliExpress, in op deze dag door te stunten met prijzen. Met succes: steeds meer webshops in binnen- en buitenland gingen meedoen aan Singles Day.

Een dag voor jezelf

Ook in Nederland wordt Singles Day steeds populairder. Frank van Kesteren, marketeer van Kieskeurig.nl, denkt te weten waar deze populariteit vandaan komt. "Op de één of andere manier zijn wij in Nederland heel nieuwsgierig naar wat de Aziatische retail te bieden heeft", vertelt hij.

"Daarnaast kennen we vooral dagen die bedoeld zijn om te shoppen voor een ander. Singles Day is er voor het individu. Een reden om iets voor jezelf te kopen."

De beste deals voor jou

Maar hoe bepaal je als consument nou of de aanbiedingen tijdens Singles Day wel écht zo goed zijn? Om prijzen met elkaar te kunnen vergelijken - zodat je zeker weet of je de beste deal te pakken hebt - heeft Kieskeurig de Prijsdaler bedacht. "In één oogopslag zie je hoeveel een product goedkoper is ten opzichte van de weken ervoor. Leuk als je op zoek bent naar een extra goedkoop cadeautje voor jezelf."

Ook handig voor Black Friday

Ondanks dat er flink met kortingen wordt gestrooid op Singles Day, kan het zijn dat het product dat jij wilt kopen nét niet in de aanbieding is of dat je budget niet toereikend is. Niet getreurd, want op 29 november is het Black Friday en krijg je een nieuwe kans.

Wil je er zeker van zijn dat je op tijd op de hoogte bent van de beste deals? Bij Kieskeurig.nl kun je je nu al aanmelden voor Black Friday-alerts. Een handige en gratis e-mailservice waarbij je tijdens het Black Friday-weekend op de hoogte wordt gehouden van deals waar jij in geïnteresseerd bent.