De Verenigde Staten leveren verreweg de grootste bijdrage aan de wereldwijde plasticvervuiling. De gemiddelde Amerikaan genereert 130 kilo plastic afval per jaar. Dat is fors meer dan in het Verenigd Koninkrijk, waar Britten met 99 kilo plastic afval per jaar op de tweede plaats staan, gevolgd door Zuid-Koreanen met 88 kilo afval.

Uit het onderzoek, dat woensdag aan de Amerikaanse regering werd gepresenteerd, blijkt dat de Verenigde Staten in 2016 zo'n 42 miljoen ton plastic afval produceerden. Dat is meer dan twee keer zo veel als China en meer dan alle landen van de Europese Unie bij elkaar opgeteld, aldus de wetenschappers.

Hoofdonderzoeker Margaret Spring stelt dat plastic - ooit een "wonderuitvinding" - momenteel "overal waar we kijken" tot een stortvloed aan afval leidt. Dat veroorzaakt naast een milieucrisis volgens Spring ook een sociale crisis, doordat veel gemeenschappen in het binnenland en aan de kust worden getroffen door vervuilde rivieren, meren en stranden.

De onderzoekers stellen dat elke minuut het equivalent van een vuilniswagen vol plastic in de oceaan wordt geleegd. Als de wereld in dit tempo doorgaat, wordt er in 2030 jaarlijks 53 miljoen ton plastic in de oceaan gedumpt. Dat is zo'n beetje de helft van het gewicht van alle vis die elk jaar uit de oceaan wordt gevist.

De onderzoekers roepen de Amerikaanse regering ertoe op iets aan de hoeveelheid plastic afval te doen. Dat kan onder meer door de plasticproductie in te perken of meer recyclebare materialen te gebruiken.

Hoelang blijft plastic rondzwerven in de oceaan?
50
Hoelang blijft plastic rondzwerven in de oceaan?