Ondanks alle moderne beveiligingen van tegenwoordig, komt autodiefstal vaker voor dan je denkt. In ons land wordt er elk anderhalf uur een auto gestolen. Nederland staat zelfs in de top tien van Europese landen waar de meeste auto’s worden gestolen.

Vooral nieuwe auto’s en populaire modellen zoals de Volkswagen Golf en Polo en de Toyota C-HR en Toyota RAV 4 zijn erg in trek bij autodieven, ziet verzekeraar Interpolis. Hoe moderner en hoe meer opties, hoe interessanter de auto is voor de dief.

Benieuwd naar het diefstalrisico van jouw auto? Bereken het hier met de Autodiefstal Barometer van Interpolis.

Autodiefstal preventietips

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een minder populaire auto te rijden, maar er zijn gelukkig ook andere dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen dat jij de dupe wordt van autodiefstal.

  1. Keyless entry. Heeft jouw auto een keyless entry-systeem en kan je de auto ontgrendelen en starten zonder de sleutel in het slot te steken? Bewaar je autosleutels dan op minimaal zes meter van de auto. Bij voorkeur op de meest centrale plek van het huis, niet bij een deur of raam. Autodieven kunnen zo het signaal dat het keyless entry-systeem naar je auto zendt minder snel manipuleren. Tip: Maak gebruik van een anti-diefstal opbergzakje voor je autosleutels, bijvoorbeeld de LoJack KeyJack van Interpolis.

  2. Stuurslot. Auto geparkeerd? Laat het stuurwiel dan standaard in het slot vallen. Bij de meeste auto’s doe je dit door aan het stuur te draaien nadat je de motor hebt uitgezet. Dit voorkomt dat iemand zonder sleutel de auto kan besturen.

  3. Voorwaarts parkeren. Parkeer de auto voorwaarts in een parkeervak, met de neus richting de stoeprand. Zo moet een dief die snel met jouw auto weg wil altijd eerst achteruit het parkeervak uit, wat al snel te veel tijd kost.

  4. Zichtbaarheid. Kan je de auto niet op de oprit, achter een hek of in een garage kwijt? Kies dan een parkeerplek die verlicht is en goed zichtbaar is vanaf de weg. Zo worden autodieven eerder opgemerkt en kiezen ze al snel een ander doelwit.

  5. Beveiliging. Schakel het beveiligingssysteem automatisch in. Dieven slaan goed beveiligde auto’s namelijk vaak over. Het kost ze te veel tijd om een alarm- of track-en-trace-systeem uit te schakelen.

  6. Kenteken graveren. Door het kenteken in je autoruit te laten graveren, kan de auto alleen van andere kentekenplaten worden voorzien als de ruiten ook worden vervangen.

Diefstalrisico van jouw auto

Diefstal is helaas niet altijd te voorkomen. Kan je echt niet zonder auto of heb je niet voldoende spaargeld om een vervangende auto te kopen? Zorg dan dat je goed verzekerd bent. Kies daarom een autoverzekering die ook diefstal dekt.

Benieuwd naar het diefstalrisico van jouw auto? Bereken het hier met de AutodiefstalBarometer van Interpolis.

Deze verzekeraar is altijd op zoek naar slimme oplossingen die jou helpen om tegenslagen te voorkomen. Daarom hebben ze hun eigen schadedata gecombineerd met data van het Centraal Bureau voor de Statistiek om inzicht te geven in het diefstalrisico van jouw auto.