Met 'Made in Holland' scoor je, weten Nederlandse maakbedrijven. Dus zoeken ze massaal naar manieren om succesvol de internationale markt op te komen. Het Oranje Handelsmissiefonds geeft ondernemers de kans om hun exportdroom versneld waar te maken.

Het gaat goed met bedrijven uit de Nederlandse maakindustrie. Driekwart van deze verborgen pareltjes van het mkb wil de komende jaren de sprong maken naar het buitenland. Buiten het zicht van het publiek bestormen ze onopgemerkt de wereldmarkt. De sector is goed voor één miljoen banen, blijkt uit een onderzoek van ING.

Kampioenen

De Nederlandse maakindustrie heeft al bekende kampioenen opgeleverd als TomTom en autoproducent VDL Nedcar. En er komen steeds meer toppers bij.

Via het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) bijvoorbeeld, dat ondernemers een vliegende start geeft op de internationale markt. Elk jaar kiest het fonds tien winnaars die gebruik mogen maken van de kennis, ervaring en het netwerk van de partners. Dit zijn ING, KLM, MKB-Nederland en het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Er gaan deuren open die normaal gesloten blijven.

Winnaars 2015

Dankzij de prijs van het OHMF kon ondernemer Rob Marcus van Arte Viva, specialist in deurveiligheid voor kinderen, afgelopen juni naar Peru en Chili. Hij scoorde er direct een order. Dankzij het fonds is hij in gesprek met een aantal Chileense ministeries die verantwoordelijk zijn voor de kinderopvang. “De ondersteuning in het buitenland met mensen die lokaal de weg kennen, is goud waard”, vertelt Marcus.

Winnaar Naïf Baby Care heeft dit jaar hun natuurlijke huidverzorgingslijn voor baby’s geïntroduceerd in China, ondersteund door de partners van het OHMF.

Zelf is oprichter Hes getipt door een prijswinnaar uit 2014, Gemma Broekhuis van Milestone™, bekend van het populaire kraamcadeau: Milestone™ Baby Cards. "Zij zei: 'Doe mee! Het gaat je veel opleveren!'. Daar is geen woord van gelogen."

Schrijf je in!

Het Oranje Handelsmissiefonds helpt jaarlijks tien bedrijven met het realiseren van hun internationale ambities. Inschrijven kan nog tot dinsdag 11 oktober.