Een betaalrekening geeft geen goed beeld van de echte financiële situatie van je bedrijf. Er staat bijvoorbeeld geld op dat aan btw moet worden afgedragen. Gelukkig kan deze tool je helpen meer overzicht te scheppen.

Met de ING Zakelijke Oranje Spaarrekening kun je als ondernemer aparte 'potjes' aanmaken op je rekening - een wens van veel ondernemers. Je herkent het misschien wel: je hebt een zakelijke rekening waarop alle geldstromen samenkomen, maar die weinig zegt over hoe je er financieel echt voor staat.

Zo moet je rekening houden dat meer dan 20 procent van het geld op je zakelijke betaalrekening waarschijnlijk afgedragen moet worden aan de Belastingdienst.

Potje voor btw-aangifte

"Ik heb op mijn rekening een potje aangemaakt speciaal voor de btw-aangifte," vertelt 'functioneel kunstenaar' Henk-Jan Room over de Zakelijke Oranje Spaarrekening van ING. "Wordt een factuur betaald, dan stort ik meteen 21 procent van het bedrag in dit potje. Dat is ook handig bij de aangifte, want ik weet naast mijn boekhouding nu ook via mijn ING-rekening al ongeveer hoe hoog het btw-bedrag zal uitvallen en kan dus meteen checken of mijn boekhouding klopt."

Vaak staan ondernemers voor een verrassing wanneer de btw-aangifte op de mat valt omdat zij het benodigde bedrag 'even' niet op de rekening hebben staan. En dat probleem moeten ze vervolgens zien op te lossen.

Ook Fauzia Mahomed Radja maakt gebruik van de Zakelijke Oranje Spaarrekening. Ze adviseert mkb-bedrijven op het gebied van strategisch management en groeivraagstukken. Ze huurt regelmatig freelancers in en moet grote bedragen voorfinancieren, dan is het handig om hier een potje voor te hebben.

"Het voordeel van de Zakelijke Oranje Spaarrekening is dat ik meer overzicht heb over mijn actuele financiële situatie,” vertelt ze. "Dat geeft mij rust en die heb ik nodig, want mijn werk is al behoorlijk intensief."

Daarnaast zet ze maandelijks geld opzij om vrij mee te kunnen beleggen. "Ik weet dat ik het gereserveerd heb met een bepaald doel, dat maakt het makkelijker om daar ook aan vast te houden."

Handig overzicht in de app

Ondernemers met een zakelijke rekening bij ING kunnen in totaal tien verschillende potjes creëren. Veel gebruikte labels zijn 'btw', 'onverwachte tegenvallers' en 'investeringen'. Je kunt de potjes in een oogopslag overzien in de ING-app, en ze daarmee ook eenvoudig aanpassen.

Meer info over de ING Zakelijke Oranje Spaarrekening? Klik dan hier.