Er waait een frisse wind door de hotelbranche: aan de haven van het Amsterdamse IJburg verrijst Breeze, het eerste Zero Energy-hotel ter wereld.

Een hotel dat geen energie verbruikt: kan dat? Hoe zit het met de airco die overuren maakt en de bergen handdoeken die elke dag gewassen moeten worden? Kan een hotel überhaupt duurzaam opereren?

Circulair slapen

Na vijf jaar voorbereiding gaan de deuren binnenkort open voor de eerste proefslapers. Vrijwel alles in de hotelkamers is van duurzame materialen gemaakt: denk aan het kledingrek tot aan de velours kussentjes op het bed.

In de keuken wordt alleen met lokale producten van het seizoen gewerkt. En als je aan het spinnen bent in de fitnessruimte kun je via de app van het hotel bijhouden hoeveel energie je opwekt. Een idee met een knipoog natuurlijk, maar Breeze maakt serieus werk van duurzaamheid.

Termietenheuvel als inspiratiebron

Het idee van Breeze is dat het een volledig energieneutraal gebouw is. Het is het levenswerk van dr. ing. Ben Bronsema (83). Op zijn 75e promoveerde hij nog op een principe dat hij Earth, Wind & Fire noemt. Het is gebaseerd op zijn fascinatie voor de werking van termietenheuvels.

Termieten blijken namelijk meesters in het controleren van luchtstromen, waardoor de temperatuur in hun onderkomen altijd gelijk blijft. Bronsema wist dat te vertalen naar een systeem waarbij de elementen wind, water, zon en aarde samenwerken aan de verkoeling en verwarming van het pand. Het resultaat: altijd een aangename temperatuur, een gezond binnenklimaat én geen energiekosten.

ING Groenbank krijgt regelmatig plannen te zien waarin duurzaamheid een grote rol speelt bij de bouw of renovatie van een pand. Maar de ambitie die met Breeze is uitgesproken én gerealiseerd, getuigt van moed: het hotel is volledig energieneutraal.

Ook de overheid stimuleert duurzame investeringen. ING helpt relaties om een Groenverklaring aan te vragen binnen de mogelijkheden van de Regeling Groenprojecten. Bij Breeze was er geen twijfel over mogelijk dat ING op basis van de Groenverklaring een goedkopere financiering kon aanbieden.

Over ING Groenbank

ING Groenbank is 100 procent dochter van ING en financiert al sinds 1996 duurzame projecten met de Groenfinanciering. Dit is een lening met een lagere rente en op basis van een aantal duurzaamheidscriteria van de overheid.

De Groenfinanciering is niet alleen interessant voor duurzame renovaties van bedrijfspanden, maar ook voor bijvoorbeeld een investering in zonnepanelen of een ander duurzaam project. Want: meer rendement en een mooie stimulans voor duurzaam ondernemen. Ook kan ING Groenbank toegang bieden tot subsidies, waaronder de milieu-investeringsaftrek.

Klik hier voor de mogelijkheden en meer informatie.