Het einde van het jaar is weer in zicht. Een goed moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Heb je een hypotheek, dan kan je mogelijk te veel betaalde belasting terugkrijgen in verband met de hypotheekrenteaftrek. ING zet een aantal relevante belastingtips op een rij.

1. Maak gebruik van je hypotheekrenteaftrek

Betaalde rente of een deel van de betaalde rente in 2018 die betrekking heeft op je eigen woning als hoofdverblijf is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van je inkomen uit werk en woning (box 1). Hoeveel rente je hebt betaald, kun je terugvinden op de hypotheekopgave van je hypotheekverstrekker.

De aftrekbaarheid van de rente is onder meer afhankelijk van het doel van de hypotheek. De rente of een deel daarvan is aftrekbaar in box 1 als de lening of hypotheek waarvoor je de rente betaalt, gebruikt wordt voor:

 • Aankoop van een eigen woning.
 • Een verbouwing of onderhoud aan de eigen woning.
 • De afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming.

2. Trek de financieringskosten voor de nieuwe woning die je in 2018 hebt gekocht af als je volgend jaar aangifte inkomstenbelasting doet

Er zijn verschillende kosten die komen kijken bij het kopen van een eigen woning. Als je dit jaar een huis hebt gekocht, kun je bepaalde eenmalige kosten aftrekken. De volgende financieringskosten kun je eenmalig in aftrek brengen in box 1 in het jaar waarin de kosten zijn betaald:

 • Advies- of bemiddelingskosten: dit is een vergoeding voor het hypotheekadvies. De hoogte van deze kosten kun je vinden in het dienstverleningsdocument of op de afrekening van de notaris.
 • Taxatiekosten voor het verkrijgen van een lening: dit zijn kosten van de taxatie om de waarde van jouw woning te bepalen.
 • Notariskosten: de kosten van de hypotheekakte bij de notaris en de inschrijving daarvan in het Kadaster, inclusief btw.
 • Bereidstellingprovisie: indien je een mooie offerte hebt gekregen voor je hypotheek en de termijn van de offerte verloopt, is dat vervelend. Om de aangeboden rente te verlengen kun je bereidstellingprovisie betalen.
 • Bouwrente: dit is rente die je betaalde na het tekenen van het voorlopig koopcontract en voor het tekenen van de hypotheekakte.
 • Kosten voor nieuwbouwdepot, verbouwingslening of verbouwingsdepot.

Heb je een huis gekocht met de Nationale Hypotheek Garantie? Dan heb je eenmalig 1 procent van de totale lening betaald voor de aanvraag (bedragen 2018). Ook deze kosten kun je eenmalig aftrekken in de inkomstenbelasting in het jaar waarin de kosten zijn betaald.

Voor meer informatie over aftrekbare (eenmalige) kosten voor de eigen woning vind je op de site van de Belastingdienst.

3. Los je eigenwoningschuld af

Het is natuurlijk altijd fijn om je schulden omlaag te brengen. Maar extra aflossen op jouw hypotheek heeft voor- en nadelen. Dit zijn de belangrijkste:

Voordelen

 • Lagere maandlasten.
 • Lagere rente.
 • Mogelijk lagere belastingdruk in box 3.
 • Minder kans op een restschuld.

Nadelen

 • Je financiële buffer wordt kleiner.
 • Mogelijk meer belasting in box 1.
 • Jouw toeslagen gaan mogelijk omlaag.
 • Er kunnen kosten aan extra aflossen verbonden zijn.

4. Eindejaarstip

Als je veel belastbaar vermogen in box 3 hebt, kan het in sommige gevallen slim zijn om je hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen, ook al kun je daarmee (gedeeltelijk) je hypotheekrenteaftrek kwijt raken.

Aflossen met je spaargeld kan bijvoorbeeld voordelig zijn als je spaargeld netto minder oplevert dan je hypotheekrenteaftrek waard is. Met aflossen verminder je je vermogen dat mogelijk in box 3 belast wordt. Belangrijk hierbij is dat de aflossing voor 31 december 2018 is verwerkt door de hypotheekverstrekker.

Heb je een hypotheek bij ING en wil je het op tijd regelen? Zorg dan dat je voor 27 december 21.00 uur via Mijn ING aflost. Dan zorgt ING ervoor dat het op tijd is verwerkt. Klik hier voor meer eindejaarstips.

Een laatste tip

Bekijk of je in aanmerking komt voor een lagere rente. Bij ING kun je soms een lagere rente krijgen. Deze kun je bij ING aanvragen. Of je nu automatisch aflost of een woning hebt die elk jaar meer waard wordt, het kan telkens weer een leuk bedrag per maand schelen. Aan de renteaanpassing zijn wel eenmalige kosten verbonden, maar die kun je vaak al snel terugverdiend hebben. De moeite waard dus.

ING biedt naast een lage rente, ook een hypotheek die bij jouw levenssituatie past. Nu en in de toekomst. Er zullen ongetwijfeld veranderingen plaatsvinden in je leven, bijvoorbeeld in werk- of relatiesferen. Bij ING zijn er veel mogelijkheden die daar rekening mee houden.

Hulp nodig?

Het te behalen belastingvoordeel hangt af van je persoonlijke situatie. Daarnaast kunnen toekomstige wijzigingen van invloed zijn op de keuzes die je nú maakt. De adviseurs van ING helpen je graag op weg. Maak online eenvoudig een afspraak. Op fiscaal gebied worden algemene suggesties gedaan. Wil je na een bezoek meer weten over mogelijke fiscale gevolgen naar aanleiding van het advies? Dan kan jouw belastingadviseur hier meer over vertellen.