Op 6 oktober vindt de NVM Open Huizen Dag weer plaats. Maar hoe haal je als huizenzoeker zoveel mogelijk uit deze dag? Naar aanloop van deze dag organiseert ING op 29 september de Hypothekendag zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Hoewel het Open Huizen Dag heet, kun je niet zomaar ieder huis binnenstappen. Kijk dus goed naar de deelnemende huizen op Funda en op Makelaarsland. Van tevoren aanmelden is niet nodig, want alle huizen zijn tussen 10.00 uur en 15.00 uur te bezoeken.

7 onmisbare tips

Om ervoor te zorgen dat je alles uit de Open Huizen Dag haalt, zijn hier 7 tips en trucs op een rij.

1. Beslis hoeveel en welke huizen je wilt bezichtigen
Houd er rekening mee dat je zo een uur per bezichtiging kwijt bent. Beperk je bezoek altijd tot een maximum tijd. Zo weet je zeker dat je alle woningen op jouw lijstje kunt bezoeken.

2. Stippel een handige route uit
Door een efficiënte route uit te stippelen, blijft er meer tijd over om alle gewenste huizen te bezoeken.

3. Check je financiële mogelijkheden
De ING Hypothekendag op zaterdag 29 september is ideaal ter voorbereiding op de NVM Open Huizen Dag. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie krijg je inzicht in wat voor jou haalbaar is, zodat je goed voorbereid op pad gaat. Het is immers zonde van je tijd om huizen te bezoeken die bijvoorbeeld ver boven je budget liggen.

Neem een recente loonstrook of jaaropgave mee naar de ING Hypothekendag voor advies op maat. En mocht je al een koophuis hebben, vergeet dan ook niet de laatste WOZ-waarde van je huis mee te nemen.

4. Luister naar je gevoel
De eerste indruk zegt veel. Weet je na een paar minuten al dat dit niet je droomhuis is? Voel je dan niet verplicht om te blijven: er zijn nog genoeg andere interessante huizen te bezichtigen. 

5. Neem iemand mee
Probeer altijd objectief te blijven: ook als je na binnenkomst meteen verliefd wordt op de woning. Stel kritische vragen en zorg dat je alle ruimtes hebt bekeken. Iemand meenemen is altijd een goed idee, want twee paar ogen zien niet alleen meer dan één, maar die persoon kan jou ook behoeden voor overhaaste beslissingen.

6. Neem een kijkje in de buurt
De woningen op Open Huizen Dag zijn slechts een paar uur te bekijken. De buurt daarentegen is altijd open. Loop van tevoren of na het bekijken van de woning een rondje in de buurt; het liefst ook nog een keer in de avond. Zo krijg je een goede indruk waar je straks mogelijk komt te wonen.

7. Maak notities
Hoe meer huizen je ziet, des te groter de kans dat je kenmerken van de woningen door elkaar haalt. Maak daarom per bezoek een kort verslag van de woning als een handige geheugensteun voor later.

Met deze tips in het achterhoofd kun je straks met een gerust hart rondkijken op de NVM Open Huizen Dag. Heb je van tevoren vragen over hypotheken of hulp nodig bij het vinden van de juiste hypotheek? Ga dan op zaterdag 29 september naar de ING Hypothekendag. Of plan een afspraak in op een ander moment met een van de ING-adviseurs.