Als je gaat scheiden, dan komt er een hoop op je af. Je zit in een emotionele fase en toch moeten jullie een aantal belangrijke zaken goed regelen en vastleggen. Jullie huis is het grootste financiële bezit. Hoe zorg je voor een goede verdeling van huis en hypotheek?

Wanneer jullie hebben besloten om te gaan scheiden, is het verstandig om direct contact op te nemen met een adviseur. De afspraken die jullie maken over de verdeling kunnen namelijk invloed hebben op jullie woonmogelijkheden na de scheiding.

Ben jij op zoek naar zo’n adviseur? ING werkt samen met Zorgeloosch Scheiden. De specialisten van Zorgeloosch Scheiden regelen jullie scheiding van A tot Z, van echtscheidingsconvenant tot ouderschapsplan en hypotheek. Ze kijken niet alleen naar jullie huidige hypotheek maar naar het totaalplaatje. Dus ook naar een oplossing voor de volgende situaties.

Situatie 1: Als één van jullie in het huis wil blijven wonen

Wil een van jullie in het huis blijven wonen? Dan zijn er twee opties:

  • Je kunt de hypotheekschuld overnemen van jouw partner. Jij bent dan alleen aansprakelijk voor de hypotheekschuld.
  • Je sluit een nieuwe hypotheek af op jouw naam en lost hiermee de bestaande hypotheek af.

Bij overwaarde moet jouw partner een deel uitbetalen. Is er sprake van onderwaarde dan betaalt jouw partner een deel aan jou.

Situatie 2: Jullie verkopen de woning

Als je de woning verkoopt en de woning brengt voldoende op, dan kun je de hypotheek aflossen en de overwaarde verdelen tussen jullie. Is er een restschuld en hebben jullie een hypotheek met NHG? Dan declareert de bank het bedrag bij de NHG.

In andere gevallen zal je zelf met een oplossing moeten komen om de schuld af te lossen, zoals bijvoorbeeld de restschuld meefinancieren met de hypotheek voor een nieuwe woning.

Situatie 3: Je laat de woning ‘onverdeeld’

Tenslotte kun je afspreken dat jullie gezamenlijk het eigendom van de woning behouden, ook nadat de scheiding officieel rond is. Dit heet 'de woning onverdeeld laten' en kan tot maximaal vijf jaar. Waarom zou je dit doen?

  • Je wacht tot één van jullie wel de financiële draagkracht heeft om de woning alleen over te nemen.
  • Om de kinderen op een vertrouwde plek aan de scheiding te laten wennen.

Bedenk wel dat je de lasten van de woning met elkaar deelt. Dat kan het lastiger maken voor de degene die een andere woning wil aankopen om een hypotheek te krijgen. Bedenk ook dat jullie allebei aansprakelijk zijn voor de hypotheek. Als er problemen zijn bij de betaling bij één van jullie, zal de ander daar aansprakelijk voor worden gehouden.

Scheiden? Vraag een gratis gesprek aan

Gaan jullie scheiden en wil je weten welke mogelijkheden er zijn om alles zo goed mogelijk te regelen? Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan bij de specialisten van Zorgeloosch Scheiden.