Starters onder de 35 jaar kunnen moeilijk een woning kopen in de grote steden. Door de prijsstijgingen is het aantal betaalbare woningen voor starters hier flink afgenomen. Vooral jonge starters die in hun eentje kopen en weinig spaargeld meebrengen, hebben nog maar weinig keus in de stad en lijken daardoor aangewezen op kleine steden en dorpen.

Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. ''Steden waarvan wij verwachten dat ze een alternatief zullen worden voor de meest krappe steden zijn Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer voor Leiden. En Alkmaar voor Amsterdam.''

''Arnhem, Apeldoorn, Amersfoort en Nijmegen worden alternatieven voor Utrecht en Tilburg een voor Eindhoven. Ook zullen starters vaker kiezen voor een dorp of kleine stad direct rond de steden. Deze beweging is rond Amsterdam en Utrecht al duidelijk zichtbaar.''

Ben jij van plan om te verhuizen naar de kleinere steden en zoek je nog een droomhuis? ING geeft je tips hoe je jouw droomwoning kan realiseren. 

Voordelen

Ondanks dat Amsterdam of Utrecht misschien jouw voorkeur heeft, is het een goede keuze om uit te wijken naar de kleinere steden. Waarom? Dit heeft namelijk een hoop voordelen.

1. Sociaal contact

Zelfs in de kleinere dorpen is vaak een bloeiend verenigingsleven en langs die weg heb je als nieuwkomer een uitstekende ingang om je dorpsgenoten beter te leren kennen. Als jijzelf ook op straat wordt begroet, weet je dat je voor hen geen echte vreemde meer bent. Zo wordt jouw nieuwe huis ook steeds meer je nieuwe thuis.

2. Minder drukte

Stel je voor: je woont eindelijk in je nieuwe huis. Welke geluiden hoor je dan? Als je echt rustig woont, hoor je meestal geen woongeluiden van de buren of verkeerslawaai. Wel hoor je zingende (of kwetterende) vogels, het geritsel van boombladeren in de wind, of het gekwaak van een eend in de verte

3. Altijd al gedroomd van een royale tuin?

Er is alvast meer groen om van te genieten. In de straten, maar ook in je eigen tuin. Als je houdt van tuinieren, vormt het onderhoud het minste probleem. Eigen groente kweken? Leg gewoon je eigen moestuin aan. Een tuin op het platteland is in de meeste gevallen groter dan een stadstuin.

Of je nu in de duurste of goedkoopste gemeente van Nederland een huis koopt: ING helpt jou bij het vinden van de juiste hypotheek. Een die echt bij jou past. Kom langs voor een gratis oriënterend gesprek bij jou in de buurt.