Een woning kan jarenlang bij je passen, maar misschien ben je ineens toe aan wat anders. Een grotere woning misschien, waar je een gezinnetje kan beginnen. Of misschien wil je wel kleiner gaan wonen om de woonlasten te drukken. De grote vraag die veel mensen hebben is dan: ga je eerst op zoek naar een ander huis of wacht je tot je huidige woning is verkocht?

Eigenlijk hangt het net af van jouw situatie wat het beste is om te doen. Of je bijvoorbeeld in de randstad woont, of je genoeg financiële ruimte hebt en of je open staat voor dubbele woonlasten. Voor iedereen is zo'n keuze weer anders.

Eerst een andere woning kopen

Bij de volgende situaties maak je misschien snel de beslissing om eerst een andere woning te kopen:

  • Je hebt je droomhuis gevonden en je wilt voorkomen dat iemand anders het koopt.
  • Je verwacht dat je huidige woning snel wordt verkocht.
  • Je hebt genoeg financiële ruimte om dubbele woonlasten te betalen of een (mogelijk) lager bod van je huis te accepteren.

Tip: in een gratis gesprek kun je direct een indicatie van de verkoopwaarde van je huidige woning krijgen met de Aankoopversneller. Hier kun je het bedrag voor een nieuwe hypotheek op baseren, zonder taxateur. Je weet hoeveel je kunt lenen en welke hypotheek opnieuw bij je past. Zo ga je goed voorbereid de huizenmarkt op.

Eerst je eigen woning verkopen

Bij de volgende situaties beslis je misschien om eerst je eigen woning te verkopen voordat je een woning koopt:

  • Als je verwacht dat je huidige huis lang te koop staat.
  • Als je precies wilt weten wat de opbrengst is. Zo weet je ook wat je budget is om een andere woning te kopen.
  • Als je geen dubbele woonlasten wil.
  • Als je de overwaarde van je huis nodig hebt voor de aankoop van je nieuwe woning. 

Tip: als je je huis eerst verkoopt, houd er dan rekening mee dat de nieuwe bewoners misschien graag snel erin willen trekken. Je moet dan zelf snel op zoek naar een nieuwe droomwoning. Probeer daarom met de kopers voldoende tijd overeen te komen om een geschikte oplossing te vinden. Tijdelijk een huis huren kan een tussenoplossing zijn. Dat betekent echter niet één, maar twee keer verhuizen. Bovendien liggen huurhuizen evenmin voor het oprapen.

Welke oplossing past het best bij jou?

Wil jij verder inzicht krijgen hoe je het kunt aanpakken, wat voor jou de beste oplossing is of hoeveel jij exact kunt lenen? Vraag een gratis vrijblijvend gesprek aan.