Je hebt jouw droomhuis gevonden en al een idee wat je kunt betalen, maar een gesprek met een hypotheekadviseur of een officiële offerte ontbreekt nog. Wel sta je op het punt om een bod uit te brengen op je droomhuis. Wat nu?

Het is raadzaam om van tevoren al na te gaan of je de financiering rond kan krijgen. Als jij namelijk tot de gelukkige huiseigenaar wordt gekozen en het voorlopige koopcontract ondertekent, krijg je drie dagen bedenktijd. Daarna kom je niet meer onder de koop uit. Kies daarom voordat je een bod uitbrengt al voor een gratis oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur

Ontbindende voorwaarden

Is het nog niet gelukt om van tevoren alles te regelen, bijvoorbeeld omdat je enthousiast bent en snel een bod wilt uitbrengen? Dan kun je gelukkig ook nog ontbindende voorwaarden opnemen in het voorlopige koopcontract. Dat zijn een aantal voorwaarden die – indien er niet aan voldaan kan worden – de voorlopige koopovereenkomst ongedaan maakt.

Een daarvan is bijvoorbeeld binnen welke termijn je de financiering rondkrijgt. Ook kun je hierin op laten nemen hoeveel geld je wilt lenen of wat je maandlasten maximaal mogen worden.

Op gesprek

Na het laten opnemen van de ontbindende voorwaarden kan je in gesprek gaan met een hypotheekadviseur. Zodra je een passende hypotheek vindt, ontvang je een offerte. Die onderteken je en kun je aan de notaris overhandigen op het moment dat je daadwerkelijk het huis koopt.

Een hypotheekofferte hoef je niet altijd te accepteren. Je mag hem laten vervallen en een andere zoeken, maar houd er rekening mee dat bij sommige hypotheken (vooral de zogenaamde voordeelhypotheken) annuleringskosten worden berekend.

Meer kans op een woning dankzij een goede voorbereiding

In deze tijd, waarin de woningmarkt met name in de steden oververhit is geraakt, maak je echter de meeste kans op jouw droomwoning als je vooraf de financiering regelt en weet wat je kunt lenen. Een ING hypotheekadviseur kan je hierbij helpen, door antwoord te geven op al jouw vragen en je te vertellen welke hypotheek bij je past. Nu, maar ook in de toekomst.

Maak een afspraak en kijk samen naar de mogelijkheden. Een oriënterend gesprek is gratis.