Weet je wel hoe je ideale huis eruit ziet, maar heb je nog geen idee hoe je deze droom werkelijkheid kan laten worden? ING geeft 5 tips die jou helpen om de eerste stappen te zetten. 

1. Weet wat je wilt 

Maak een moodboard met hoe jouw ideale huis eruit ziet. Dan weet je waar je het voor doet. Gebruik tijdschriften, folders die door de bus worden geduwd of gewoon afbeeldingen op internet. Ook via woonprogramma’s kun je een hoop inspiratie krijgen.

2. Maak een lijstje met voors en tegens

Breng de maandelijkse kosten van huren of kopen in kaart. Denk ook eens na over al die klusjes die je nog in je oude huis zou moeten doen en hoeveel tijd je gaat overhouden als je gaat verhuizen. 

3. Wees niet te streng voor je zelf 

En accepteer dat het tijd kost. Het gaat er niet om dat je binnen een week alles gedaan hebt. Neem de tijd die je nodig hebt, maar verlies niet het einddoel uit het oog. Hang bijvoorbeeld je moodboard op de ijskast. Dan blijft het top of mind.

4. Test de buurt uit

Twijfel je over verhuizen naar een andere buurt? Kijk of er in de omgeving een AirBnB te huur is om een weekendje te proeven aan je nieuwe buurt. Maak er ook een fietstochtje en ga koffie drinken in dat leuke koffietentje om de hoek.

5. Maak gebruik van je connecties

Als je straks bezig gaat met jouw droomhuis, komen een paar helpende handen vast wel van pas. Zorg ervoor dat je jouw connecties warm houdt en dat je jouw vrienden en familie op tijd inlicht als ze moeten helpen. Grote kans dat ze een gaatje vrij houden in hun agenda. En wie weet kunnen ze jou ook nog van bruikbare tips voorzien. 

Woon-je-al-ideaal-wijzer

Tips helpen je een heel eind op weg, maar grote kans dat je alsnog veel vragen hebt tijdens het realiseren van je droomhuis. Kijk daarom eens op de Woon-je-al-ideaal-wijzer van ING. Hier vind je alles wat je moet weten over huren, kopen, het wel of niet verlengen van je hypotheek en wat te doen als je bijna met pensioen gaat. 

Ook kan een ING hypotheekadviseur antwoord geven op al jouw vragen en vertellen welke hypotheek bij je past: nu, maar ook in de toekomst. Maak een afspraak en kijk samen naar de mogelijkheden. Een oriënterend gesprek is gratis.