De kosten bij een verbouwing lopen snel op. Des te mooier is het als je vooraf al 10 procent tot 20 procent kunt besparen. Het kan zomaar, maar hoe pak je dit aan? 

Tip 1: Vergelijk aanbieders

Of je nu een nieuwe keuken kiest of een aannemer zoekt, meerdere aanbieders vergelijken biedt altijd voordeel. Er zijn bijvoorbeeld aanbieders die eerst een extra hoge prijs hanteren en daarop veel korting geven. Door offertes te vergelijken weet je of het een aantrekkelijke prijs is. 

Tip 2: Vraag snel naar de prijs

Het opvragen van offertes kan makkelijk zijn. Voor een klus, zoals het laten plaatsen van een keuken, kun je bijvoorbeeld een werkomschrijving plaatsen op een website als Werkspot. Vakmannen kunnen hierop vervolgens reageren met hun kostenplaatje. 

Als je zelf een keuken of badkamer wilt laten ontwerpen kost het echter vaak veel tijd voordat je een offerte ontvangt. En je krijgt meestal pas echt inzicht in de kosten als je uren met de verkoper en ontwerper om de tafel hebt gezeten. Wees daarom tijdens een eerste bezoek kort en zakelijk om dit te voorkomen. Geef duidelijk aan dat het voor jou belangrijk is snel inzicht te krijgen in de uiteindelijke prijs.

Wil je jouw droomhuis realiseren, maar weet je nog niet hoe? ING helpt je met de Woon-je-al-ideaal-wijzer om de eerste stap te zetten. Bekijk de wijzer.

Tip 3: Stel vooraf een budget vast

Als het financiële plaatje eenmaal op tafel komt, kan het moeilijk zijn om hard te onderhandelen. ''We hebben er nu al zoveel tijd in gestoken'' of ''dit is wel echt onze droomkeuken'' zijn gedachtes die daarbij door jouw hoofd kunnen schieten.  

Aanbieders spelen hierop in. Zij zullen aangeven hoe fantastisch en scherp hun aanbod is. Het kan verleidelijk zijn om toch snel met de prijs akkoord te gaan. Stel daarom vooraf een budget vast dat je realistisch vindt en wijk hier niet direct vanaf.

Tip 4: Laat je niet onder druk zetten

Als je eenmaal een offerte hebt gekregen, word je vaak gepusht snel een besluit te nemen. Laat je niet opjutten om sneller te besluiten dan goed voelt. En denk hierbij vooral aan onderhandeltip 1: neem zeker de tijd om ergens anders de prijs op te vragen. Vaak blijkt die speciale aanbieding ook echt volgende week nog wel geldig.

Tip 5: Maak ook afspraken over kwaliteit

Onderhandelen over de prijs is goed voor je portemonnee. Maar uiteindelijk wil je dat jouw verbouwing goed wordt uitgevoerd. Zitten alle opties die je wilde er nog steeds in? En wat gebeurt er als er iets tegenvalt of stukgaat? 

Bespreek naast de prijs ook duidelijk de leveringsvoorwaarden. Onderhandelen hoeft natuurlijk niet alleen over de prijs, maar kan ook over een hoger afwerkingsniveau of betere materialen voor dezelfde prijs. Betrek deze voorwaarden vroeg in de onderhandelingen.

Woon-je-al-ideaal-wijzer

Jouw ideale woonsituatie creëren kost tijd. En het levert waarschijnlijk een hoop vragen op, vooral als je wilt verbouwen. Verdien ik mijn investering terug? En wegen de voordelen op tegen het ongemak van een verbouwing?

Met de Woon-je-al-ideaal-wijzer van ING krijg je antwoord op al jouw vragen. Je kunt er ook een afspraak maken met een ING hypotheekadviseur. Maak een afspraak en kijk samen naar de mogelijkheden. Een oriënterend gesprek is gratis.