In je ideale huis wonen. Dat is wat vrijwel iedereen wil. Er zijn verschillende manieren om de ideale woonsituatie te verwezenlijken, zoals verhuizen of verbouwen. En ga je groter of juist kleiner wonen? De tijd zal het leren. 

Op ING.nl werd de vraag gesteld wat je zou willen veranderen aan je woonsituatie en welke verandering dat zou moeten zijn. Ruim driekwart van de 33.600 respondenten zou iets willen veranderen. Bijna een kwart (23 procent) noemt de eigen woonsituatie ideaal.

Verhuizen of verbouwen

Als je niet in je ideale woning zit, zijn er een paar manieren om daar verandering in te brengen. Verhuizen of verbouwen. Als ze iets zouden kunnen veranderen aan de woonsituatie dan zou 16 procent willen verhuizen naar een andere locatie.

Hetzelfde percentage zou de kans willen aangrijpen om te verhuizen naar een grotere woning en bijna net zo’n grote groep (15 procent) zou kiezen voor aanpassingen aan de huidige woning, bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer.

Van klein naar groot

De wens om te verhuizen naar een grotere woning leeft vooral onder de twintigers en dertigers. Dit past in het beeld van een wooncarrière waarbij er in eerste instantie geen grote behoefte is aan veel – dure – vierkante meters. Die behoefte kan toenemen als er een levenspartner in beeld is en helemaal wanneer er sprake is van gezinsvorming.

Verbeteringen in huis

Veertigers en vijftigers willen relatief vaak verbeteringen in huis aanbrengen. Bij deze mogelijkheid is er ook als enige een verschil tussen vrouwen en mannen. Van de vrouwen geeft 17 procent aan dat ze iets willen veranderen in huis, bij de mannen is dat met 13 procent overduidelijk lager. De huidige woning uitbouwen is met 4 procent het minst populair.

De ideale woonsituatie kost tijd

Vooral jongeren wonen vaak niet in hun ideale huis. Onder de twintigers zegt 47 procent dat dit – helaas – het geval is. Gelukkig voor de twintigers is dit maar tijdelijk. Hoe ouder de respondent, des te meer het gelukt lijkt om in de ideale woonsituatie terecht te komen. Van de zeventigers vindt ruim 80 procent dat ze in hun ideale huis wonen.

Woon-je-al-ideaal-wijzer

Je weet vaak wel wat je ideale huis is, maar wanneer zet je nu de eerste stap om daar te komen? Met de Woon-je-al-ideaal-wijzer helpt ING je om de eerste stap te zetten naar je ideale huis. Bekijk hier de wijzer.