Dat starters het moeilijk hebben op de huidige woningmarkt is velen wel bekend. Bijna driekwart van de starters geeft aan last te hebben van de krappe woningmarkt en bijna de helft heeft het zoeken naar een woning mede hierdoor zelfs helemaal uitgesteld. 

Dat blijkt uit de ING Woonindex van dit kwartaal. Een kleiner deel van de starters op de woningmarkt, zo’n 25 procent, heeft de zoekcriteria aangepast en doet concessies. Voornamelijk aan het aankoopbedrag, de buurt en de omvang van de woning.

Niet alleen starters houden hun hart vast

De respondenten van het ING Woonbericht verwachten een steeds minder gunstige periode voor de aankoop van een woning. Daar staat echter tegenover dat de ondervraagde woningbezitters en potentiële starters positiever zijn over de ontwikkeling van de hypotheekrente.

Ook was men nog niet eerder zo optimistisch over het gemak waarmee woningen worden verkocht. Nog nooit schatte huiseigenaren het aantal maanden dat hun woning te koop zal staan zo laag in. Het maakt echter wel uit wie de woning koopt.

Driekwart van de woningbezitters heeft een voorkeur voor een koper die er zelf gaat wonen en verkiest een particulier boven een belegger. Dit geldt ook voor het huis van de buren. Het draait hierbij voornamelijk om de (on)zekerheid wie er komt te wonen.

Verkopen en terughuren van de woning

Uit het onderzoek blijkt ook dat een kwart van de 65-plussers hun eigen woning best zou willen verkopen om vervolgens weer terug te huren. Bijvoorbeeld omdat zij geen nieuwe financiering meer willen of kunnen afsluiten en toch graag op de vertrouwde plek blijven wonen.

Al met al is het vertrouwen in de woningmarkt het laatste kwartaal gelijk gebleven. Het totale vertrouwen in de woningmarkt bevindt zich al ruim een jaar op een stabiel niveau.

Denk je erover een eigen huis te kopen? Wij begrijpen dat je goed voorbereid wilt zijn. Ervaren ING-adviseurs zitten klaar om al je hypotheekvragen te beantwoorden. Maak een gratis afspraak of lees meer op de website van ING.