Een nieuwe dakkapel, keuken, of uitbouw? Met een verbouwing haal je meer uit je woning. En met een beetje geluk kan je huis weer jaren mee. Maar een verbouwing is meestal behoorlijk duur. Hoe betaal je dat? Wij zetten de mogelijkheden op een rij.

Voldoende spaargeld?

Als je voldoende spaargeld hebt, dan kun je de verbouwing daarmee betalen. Je maakt geen schuld en betaalt geen rente, je maandlasten blijven dus hetzelfde. Houd er wel rekening mee dat een verbouwing vaak duurder uitvalt dan gepland. Dus wees je ervan bewust dat er onvoorziene uitgaven bij kunnen komen.

Een persoonlijke lening

Kost de verbouwing minder dan 25.000 euro? Of is de waarde van je woning onvoldoende om je hypotheek te verhogen? Dan kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Als je deze lening voor een verbouwing van je koopwoning gebruikt, dan krijg je bij ING korting op je rente. Een ander voordeel van een lening is dat je geen advies-, notaris- en taxatiekosten betaalt. Bovendien mag je altijd zoveel aflossen als je wilt, wat bij een hypotheek meestal niet het geval is.

Je hypotheek verhogen

Voor grotere bedragen kun je ook je hypotheek verhogen. Daarvoor moet je wel een hogere hypotheekinschrijving hebben bij het Kadaster dan je huidige hypotheek. Het voordeel van je hypotheek verhogen is dat je meestal een lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening. Je betaalt geen notariskosten maar wel hypotheekadvieskosten.

Ga daarvoor uit van een bedrag rond de 1.000 euro. Daarnaast kijkt de bank opnieuw naar je inkomen en de waarde van je woning. Dat gebeurt aan de hand van de WOZ-waarde, of door woningtaxatie. In dat geval betaal je ook taxatiekosten.

Trek de verbouwingskosten af

Als je de hypotheek of lening gebruikt voor een verbouwing, kun je de rente meestal aftrekken van je inkomen voor de belastingen. Check wel eerst of dat ook voor jou geldt. Je moet dan kunnen aantonen dat je het geld gebruikt hebt voor een verbouwing. Bewaar daarom altijd je bonnen en facturen.

Verder kun je misschien de verbouwingskosten meefinancieren met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je profiteert dan van rentekorting en de zekerheid van de NHG. Je hypotheekadviseur kan daar meer over vertellen.

Heb je meer 25.000 euro nodig voor je verbouwing? Praat eens met een ING-hypotheekadviseur. Je krijgt meer inzicht in je financiële situatie en goede tips die je kunt gebruiken bij de verbouwing. Of kijk op Hypotheek van de Toekomst voor meer informatie.