Betty de Graaf werkt als hypotheekadviseur bij ING en schrijft over woningbezitters die ze tegenkomt. Omdat ze overwaarde op hun huis hebben, zien ze de toekomst met vertrouwen tegemoet. Maar hebben ze daar gelijk in?

Er is een groep mensen die ik als hypotheekadviseur weinig tegenkom. Ze hebben al een jaar of twintig een hypotheek en zijn tevreden over hun woning. Ik voel me soms net een relatietherapeut in een wijk vol gelukkige stelletjes. 

“Ik denk dat het kopen van een huis vergeleken kan worden met een huwelijk. ”

Een afspraak voor de rest van je leven. Maar ook in die gezamenlijke reis moet je af en toe samen je toekomst zeker stellen. We hebben een onderzoek onder woningbezitters gehouden.

Daaruit blijkt dat ze niet of pas vlak voor het verlopen van de looptijd van de hypotheek in beweging komen. Een huwelijk waar niet naar wordt omgekeken, zal volgens mij stranden. Het is daarom ook een goed idee om te blijven investeren in de hypotheekrelatie.

Voorbij de wittebroodsweken

De meeste oudere woningbezitters voelen zich heel comfortabel omdat ze een flinke overwaarde op hun woning hebben. Ze wonen er al lang en hun hypotheek is relatief laag. Verliefdheid is lang geleden veranderd in ‘houden van’.

Vaak denken ze dat de overwaarde ‘uit de stenen kunnen halen’ door het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Maar juist het inkomen is daarbij belangrijk. De woonlasten moeten immers passen bij het toekomstige (pensioen)inkomen. Als je dit tijdig checkt, kom je niet voor verassingen te staan.  

Werken aan je ‘hypotheekrelatie’

Uit het onderzoek bleek tenslotte dat een grote meerderheid niet zeker weet of ze (kunnen) blijven werken tot hun 67e levensjaar (76 procent). En twee derde weet niet of ze het huidige inkomen tot hun 67e kunnen behouden. Toch maakt het overgrote deel zich geen zorgen over de hypotheek (87 procent).

Dat is eigenaardig. Zoveel onzekerheden en toch vol vertrouwen. Daarom is het belangrijk om in actie te komen. Je kunt beter nu het gesprek voeren over hoe jij opnieuw klaar voor de toekomst wordt. Als een nieuwe hypotheek de beste oplossing is, zorg ik er als hypotheekadviseur vervolgens voor dat je een hypotheek krijgt die ook in de toekomst bij je past.

“Hypotheken zijn net een goede relatie. Aan beiden moet je werken en naar om kijken.”

Wanneer heb jij voor het laatst kritisch naar je hypotheek gekeken?