Je wilt verhuizen maar je weet dat je bij verkoop voor jouw woning niet terugkrijgt wat je erin geïnvesteerd hebt. Een restschuld dreigt.

ING heeft daar een oplossing voor: restschuldfinanciering. Onder voorwaarden kun je jouw restschuld meefinancieren in de hypotheek voor jouw nieuwe woning.

De rente over deze restschuldfinanciering is vandaag de dag aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Daar gaat verandering in komen. Eind dit jaar verandert de wetgeving; de regeling ‘Aftrekbare rente bij restschuldfinanciering’ wordt afgeschaft. Restschuldfinancieringen van ná 28 oktober 2012 maar vóór 1 januari 2018, blijven wél nog tot vijftien jaar na de ingangsdatum aftrekbaar.

Hogere netto maandlasten

De rente over een restschuldfinanciering, die aangegaan is na 31 december 2017, mag niet meer worden afgetrokken in de inkomstenbelasting. Hierdoor worden de netto maandlasten voor dit deel van de financiering hoger dan als er wel aftrekbaarheid zou zijn. Het bedrag dat je iedere maand aan de hypotheekverstrekker betaalt, de zogenaamde bruto maandlasten, verandert niet als gevolg van het afschaffen van de regeling.

Doordat de rente over de restschuldfinanciering niet meer aftrekbaar is, wordt dit deel van de financiering gezien als een consumptieve financiering in box 3. Dit heeft invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Waarschijnlijk kun je minder lenen ten opzichte van de huidige situatie.

Voorbeeld

Peter en Sasha hebben een huis dat ‘onder water staat’. Sasha is in verwachting van hun 2e kindje. Zij willen begin januari een nieuw droomhuis kopen van 230.000 euro, Samen verdienen zij 60.000 euro. Zij verwachten, na verkoop van hun huidige huis, een restschuld van 45.000 euro. Sasha en Peter krijgen voor deze hypotheek een 10-jaarsrente van 3 procent. Peter en Sasha hebben ongeveer 5.000 euro spaargeld.

Peter en Sasha hebben gehoord dat er iets gaat veranderen rondom restschuldfinanciering. De hypotheekadviseur geeft hen inzicht in de gevolgen. Voor Peter en Sasha geldt dat als zij hun huis laten passeren ná 1 januari 2018, de netto lasten per maand 55 euro hoger zijn dan als zij hun huis vóór 31 december 2017 laten passeren. Op jaarbasis scheelt dit 655 euro.

Ook heeft de adviseur aangegeven dat zij in 2018 de benodigde 275.000 euro niet kunnen lenen, omdat de financiering voor de restschuld in 2018 als consumptieve financiering wordt gezien. Het droomhuis dat ze nu op het oog hebben kunnen ze dan niet kopen. Peter en Sasha besluiten in gesprek te gaan met de verkopers en het huis toch nog in 2017 te laten passeren.

Hypotheek van de Toekomst

Overweeg je jouw huis met verlies te verkopen? En wil jij jouw restschuld meefinancieren in je nieuwe hypotheek? Zorg dan dat jouw woning vóór 31 december 2017 passeert. Dan kom je namelijk nog in aanmerking voor de renteaftrek bij restschuld.

Bij ING kun je rekenen op deskundig hypotheekadvies . Het eerste gesprek is gratis. Je krijgt advies op basis van jouw financiën en wensen en bespreekt de diverse toekomstscenario’s, inclusief financiële gevolgen.

ING biedt naast een lage rente, ook een hypotheek die bij jouw leven past. Nu en in de toekomst. Er zullen ongetwijfeld veranderingen plaatsvinden in je leven. Bijvoorbeeld in werk- of relatiesfeer. De Hypotheek van de Toekomst houdt daar rekening mee. Ontdek nu alle mogelijkheden.