Nu sparen minder oplevert, kijken veel mensen ook naar andere manieren om hun geld te laten groeien. Vermogensgroei is nodig om bijvoorbeeld de oudedagvoorziening aan te vullen of om de hypotheek te kunnen aflossen. 

De stap naar beleggen ligt voor de hand. Maar sommigen proberen het ook anders. Bijvoorbeeld door in cryptomunten te stappen, zoals de bitcoin. Maar is dat eigenlijk wel veilig? De experts van ING vinden van niet.

Een jungle zonder toezicht

Cryptomunten zoals bitcoin en ethereum, stijgen nog altijd in populariteit. Bijna wekelijks komen er nieuwe varianten bij. Inmiddels zijn er al meer dan duizend en is de totale marktwaarde ervan meer dan honderd miljard dollar. “Maar het is wel een jungle zonder enig toezicht” zegt Teunis Brosens, econoom van het ING Economisch Bureau.

Wat is een cryptomunt?

Cryptomunten zijn eigenlijk niks meer dan stukjes computercode, nullen en enen dus. En iedere cryptomunt heeft zijn eigen code en kenmerken. Ze maken gebruik van ‘blockchain’-technologie, in feite encryptiesoftware. Vandaar ook de term ‘cryptomunt’. De blockchain maakt het mogelijk om op transparante en betrouwbare wijze transacties te doen en vast te leggen. En om anoniem te blijven.

Is een cryptomunt geld?

“In hun huidige vorm zijn cryptomunten geen geld”, vertelt Brosens. “In Nederland, en de meeste andere landen, is het namelijk geen officieel betaalmiddel. Wel kun je ze op diverse beurzen omwisselen voor andere cryptomunten, dollars of euro’s. Economisch gezien is het geld, maar het heeft geen officiële status.”

Brosens: “Dat betekent ook dat er nauwelijks regulering is. Er is geen toezicht op de handel. Dat is aantrekkelijk voor criminelen en zwartspaarders, omdat je volkomen anoniem wereldwijd waarde kunt opbouwen en verplaatsen.”

Waarom is de waarde zo wisselvallig?

Dit komt doordat de koersen uitsluitend worden bepaald door vraag en aanbod. Is er veel interesse? Dan stijgt de waarde. Is er weinig vraag? Dan daalt de marktwaarde weer. De dagelijkse schommelingen zijn vaak groot. Ook speelt mee dat van sommige munten maar beperkt nieuwe erbij gemaakt kunnen worden. En, doordat er geen toezicht is op de handel, zijn er ook speculanten die de koersen manipuleren met grote orders.

Kortom: investeren in cryptomunten is risicovol en alleen geschikt voor investeerders die bereid zijn grote risico’s te nemen. Brosens: “Cryptomunten zijn hoogst speculatief en als beleggingsobject vooralsnog totaal ongeschikt. Tenzij je natuurlijk een gokje wil wagen, zoals ik.”

Minder grijze haren

Zijn cryptomunten een beetje te wild voor je? Bij Beleggen met Beheer van ING kun je zorgeloos beleggen. De experts van het ING Investment Office houden de markt dagelijks voor je in de gaten. En dat scheelt een heleboel grijze haren.

Meer weten over beleggen>>

Meer artikelen lezen >>