Heb je een auto of ander motorvoertuig op je naam staan, dan betaal je daar wegenbelasting voor. Dit wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Met dit geld onderhoudt de overheid het wegennet van Nederland. Hoeveel wegenbelasting je betaalt ligt aan vier factoren. Het gewicht van het voertuig, de brandstof die het gebruikt, de CO2 die het uitstoot (roettax) en de provincie waarin je woont. Aan het laatste kun je vrij weinig doen, verhuizen voor lagere wegenbelasting is ook zo wat. Aan de eerste drie kun je wel wat doen. Independer auto-expert Menno Dijcks legt het uit.

Zelf je wegenbelasting checken

"Gewicht, brandstof en CO2-uitstoot wegen het zwaarst bij de hoogte van de wegenbelasting. Heel simpel eigenlijk: hoe zwaarder het voertuig hoe hoger de wegenbelasting", vertelt Independer expert Dijcks. Qua brandstof is een benzineauto verreweg het goedkoopst in de wegenbelasting, daarna komt LPG en diesel is het duurst.

Ook een 'schone' auto kopen kan je gemiddeld 19 procent schelen aan roettax. Online kun je heel eenvoudig je wegenbelasting berekenen. Naast de wegenbelasting is de autoverzekering een belangrijke kostenpost voor elke automobilist. Het loont om vaak te vergelijken of je nog steeds de beste en goedkoopste autoverzekering hebt.

Alle autobelastingen op een rijtje

Een term die je ook nog wel eens voorbij ziet komen is autobelasting. Dit staat voor een verzameling belastingen die op een auto en het gebruik daarvan worden geheven. Wegenbelasting is er daar één van. Maar ook als je een auto koopt betaal je de belasting van personenauto's en motoren (bpm). En zelfs als je benzine tankt betaal je daarvoor een autobelasting: namelijk accijns.

Deze verschilt per brandstof en wordt elk jaar door de overheid vastgesteld. Voor 2022 is de vaste accijns op een liter benzine 83,2 cent, op diesel 53,6 cent en op LPG 19,9 cent. Tot slot is er de zogenoemde bijtelling als je ook privé rijdt in een auto van de zaak. Deze autobelasting is een percentage van de catalogusprijs van de auto die je bij het belastbaar inkomen optelt. De staat krijgt dus in totaal redelijk wat autobelasting binnen.

De tip: klein maar fijn

Auto-expert van Independer Menno Dijcks heeft een advies voor mensen die goedkoop willen rijden: "Als je keuze hebt tussen een auto op benzine, LPG of diesel dan moet je goed nadenken waar je de auto voor nodig hebt."

"Rij je grote afstanden of juist niet? Heb je geen kinderen en woon je in een drukke stad? Dan is misschien een kleine auto zoals de Volkswagen Up!, Ford Ka, Kia Picanto Citroën C1, Toyota Aygo of Peugeot 107 een slimme keuze. Die wegen rond de 800 kilo waardoor je er gemiddeld maar zo'n 20 euro per maand aan wegenbelasting aan kwijt bent. Bovendien rijden ze zuinig en kun je makkelijker parkeren in de binnenstad."

Wegenbelasting op tijd betalen

Auto-expert Dijcks raadt ook aan om de wegenbelasting te betalen via een automatische incasso, dan weet je zeker dat je het niet vergeet. Het bedrag wordt elke maand rond de 28ste afgeschreven.

Je kunt ook wachten op de acceptgiro van de belastingdienst die om de drie maanden op de mat valt. Zorg wel dat je op tijd het volledige bedrag overmaakt. Als je dat niet doet krijg je een naheffingsaanslag en als vaker gebeurt kun je een verzuimboete krijgen die per verzuim kan oplopen tot ruim 5.500 euro.

Vrijstelling wegenbelasting

Iedereen die een auto, motor, bus, camper, bestelauto of vrachtwagen heeft moet in principe wegenbelasting betalen. Maar sommige voertuigen zijn vrijgesteld. In dat geval betaal je geen of veel minder wegenbelasting.

Om het elektrisch rijden te stimuleren betaal je ook In 2022 geen cent wegenbelasting voor een 100 procent elektrische auto. Dit belastingvoordeel geldt nog tot 2025 waarna het wordt afgebouwd. Voor plug-in hybride geldt tot 2025 een halftarief. Ook oldtimers die tenminste 40 jaar geleden in gebruik zijn genomen zijn vrijgesteld van wegenbelasting.

Kenteken schorsen

Wanneer jij je auto een tijd niet gebruikt kun je het kenteken schorsen bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). In dat geval betaal je even geen wegenbelasting en premie voor je autoverzekering (dit moet je wel zelf doorgeven aan je verzekeraar).

Ook hoeft het voertuig niet APK-gekeurd te zijn. Voorwaarde is wel dat het motorvoertuig niet op de openbare weg mag rijden of staan. Menno Dijcks: "Het is belangrijk om de einddatum van de schorsing goed in de gaten te houden. Na die datum moet je namelijk direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen, zoals autoverzekering, APK en motorrijtuigenbelasting."

Wil jij gemiddeld 259 euro besparen op jouw autoverzekering? Kijk hier wat voor jou momenteel de beste en goedkoopste autoverzekering is.