Voor starters of iedereen wat meer wil snappen van hypotheken, organiseert vergelijkingssite Independer op donderdag 22 april een gratis webinar. "Veel vragen gaan vaak over eigen geld. Hoeveel heb je daarvan nodig als je een huis koopt? En waarvoor eigenlijk?", vertelt Marga Lankreijer, domeinmanager hypotheken bij Independer.

Aanmelden voor het webinar kan via deze link.

Hypotheek en kosten koper

Met een hypotheek, een lening om een huis te kopen, kun je daarmee alleen de aankoopprijs van een woning betalen. Tenminste, als uit het taxatierapport blijkt dat je huis die prijs ook ongeveer waard is. Als het huis duurder is dan je kunt lenen, dan moet je eigen geld meenemen. Dat hoeft niet per se van jezelf te zijn, het kan ook een schenking zijn van bijvoorbeeld je ouders. Hoe dit precies zit, legt Lankreijer uit tijdens het webinar op 22 april.

Voor alle overige kosten heb je ook eigen (spaar)geld nodig. Dat zijn er bij elkaar opgeteld best heel wat, zoals de afsluitkosten van je hypotheek, taxaties, de notarisrekening en overdrachtsbelasting. De verzamelnaam voor al deze kosten die je zelf betaalt is kosten koper.

Geen overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar

Een van de grootste kostenposten is de overdrachtsbelasting. Dat is de belasting die je moet betalen op het moment dat je de sleutels krijgt bij de notaris. De overdrachtsbelasting is standaard 2 procent van de huisprijs. Dus bij een huis van 200.000 euro betaal je 4.000 euro overdrachtsbelasting.

Maar er is goed nieuws voor starters: de overdrachtsbelasting werd op 1 januari van dit jaar afgeschaft voor iedereen die jonger is dan 35 jaar. Koop je met je partner een huis en is een van jullie jonger dan 35 jaar? Dan betaal je 1 procent overdrachtsbelasting. En sinds 1 april 2021 geldt aanvullend ook nog dat de woning niet duurder mag zijn dan 400.000 euro om in aanmerking te komen voor deze regel.

Hoeveel moet je sparen?

Je kan een redelijke inschatting maken van hoeveel spaargeld je nodig hebt, al lopen de tarieven van taxateurs, makelaars en notarissen soms flink uiteen. Vraag dus altijd meerdere offertes aan. Een rekenvoorbeeld van de kosten die je als koper ongeveer zelf zou moeten betalen:

  • Aankoopprijs huis: 250.000 euro
  • Advies- en afsluitkosten hypotheek: 1.200 euro
  • Notaris: 1.200 euro
  • Taxatie: 415 euro
  • Bankgarantie: 200 euro
  • Bouwkundige keuring: 350 euro
  • Nationale Hypotheek Garantie: 1.750 euro
  • Overdrachtsbelasting: 5.000 euro

In dit voorbeeld heb je als starter dus 5.115 euro spaargeld nodig, als je jonger bent dan 35 jaar. Ben je ouder, dan betaal je boven op dit bedrag ook nog de 5.000 euro overdrachtsbelasting. Hou daarnaast rekening met verhuiskosten of het geld dat je nodig hebt voor de inrichting van je nieuwe huis.

Verbouwing meefinancieren

Alsof een huis kopen niet al duur genoeg is, wil je vaak ook nog verbouwen. Moet je ook daarvoor de spaarpot aanspreken? "Nee hoor, niet altijd. Een verbouwing kan je onder bepaalde voorwaarden meefinancieren", legt Lankreijer uit. "Het bedrag dat je maximaal voor een verbouwing kan lenen, is het bedrag dat je woning meer waard wordt door de verbouwing. Plaats je bijvoorbeeld een dakkapel en wordt je woning hierdoor 3.000 euro meer waard volgens de taxateur, dan kan je dus ook maximaal 3.000 euro extra lenen. Houd er rekening mee dat de werkelijke verbouwkosten dikwijls hoger zijn dan de waardestijging."

Meld je aan voor het webinar én maak kans op een gratis hypotheekadvies

Meer vragen of meer leren over hypotheken? Meld je dan snel aan voor het gratis live webinar van Independer op donderdag 22 april om 20.30 uur. Klik hier voor meer info of om je direct aan te melden. Deelnemers maken bovendien kans op een gratis hypotheekadvies t.w.v. 1.195 euro!