De stap naar een eigen woning is voor de meeste starters groot, zeker in deze tijden. Ben of ga je binnenkort op zoek naar een huis, maar weet je niet goed waarmee je beginnen moet? Je bent zeker niet de enige.

"In de huidige woningmarkt ben je in het voordeel als je snel kan bieden", vertelt Marga Lankerijer van vergelijkingssite Independer. "Daarom is het verstandig dat je eerst een goed beeld van je financiële ruimte krijgt. Zodat je daarna met zelfvertrouwen en zekerheid kan bieden wanneer jouw droomwoning voorbij komt."

Onderstaand alvast vier slimme tips waarmee je meteen hypotheekwijzer wordt. Zoek je meer specifieke informatie? Meld je dan snel aan voor de gratis livestream die Independer op donderdag 22 april organiseert. Dan kun je al je vragen stellen én maak je ook nog eens kans op een gratis hypotheekadvies.

Klik hier voor meer info of om je direct aan te melden voor het gratis webinar.

1. Kluswoning: vraag naar een bouwdepot

Met een hypotheek betaal je de aanschaf van je huis. Anders gezegd: je hypotheekbedrag kan nooit hoger zijn dan de waarde van je woning. Wil je daarna nog flink verbouwen? Dan kun je die kosten dus niet zomaar met je hypotheek financieren.

Een bouwdepot kan in dat geval de oplossing zijn. Het bouwdepot is een soort extra lening bovenop je hypotheek. Je mag het geld uit dit bouwdepot uitsluitend gebruiken voor het verbeteren van je huis. Zodat de waarde van je woning stijgt. Koop je een opknappertje? Vraag je adviseur dan naar de mogelijkheden om een bouwdepot te openen.

2. Studieschuld: los eenmalig extra af

Het is een fabeltje dat je geen hypotheek kan krijgen als je nog een studieschuld hebt. Wel is het zo wel dat starters met een studieschuld minder kunnen lenen. Goede tip: als je elke maand een vast bedrag aflost, blijven hypotheekaanbieders rekenen met de oorspronkelijke schuld. Los je eenmalig extra af? Dan rekenen ze niet meer met de oorspronkelijke schuld maar met het schuldbedrag dat nog open staat. Hierdoor kan je maximale hypotheekbedrag omhoog. Los dus eenmalig extra af als je die mogelijkheid hebt.

3. Kijk kritisch naar je creditcard en mobiele abonnement

Bij de berekening van je maximale hypotheekbedrag kijken geldverstrekkers naar je inkomen en je schulden. Wat niet iedereen weet, is dat je ook 'schulden' kan hebben zonder dat je rood staat. De kredietlimiet van je creditcard of betaalrekening telt bijvoorbeeld ook mee als 'schuld'. En heb je een mobiel abonnement met gratis smartphone? Dan wordt dit geregistreerd bij BKR als een 'aankoop op afbetaling'. Bekijk daarom goed of je kredietlimieten kan verlagen of nog beter: helemaal opheffen. Voor elke 1.000 euro minder 'schuld' kan je maximale hypotheek met meerdere duizenden euro's omhoog.

4. Bereken wat je maandlast wordt als je maximaal leent

Koop je voor het eerst een woonhuis? Dan komen daar meer maandelijkse kosten bij kijken dan je denkt. Dat worden de totale woonlasten genoemd. Daaronder vallen bijvoorbeeld de verzekeringen of het onderhoud van je woning. Wil je weten wat je maandlasten worden als je maximaal leent? Dan kun je deze tool van Independer gebruiken.

Live webinar: maak kans op gratis hypotheekadvies t.w.v. 1.195 euro

Zit je zelf vol vragen over hypotheken? Speciaal voor jou en alle andere starters op de woningmarkt, organiseert Independer op donderdag 22 april een gratis live webinar. In een uurtje vertellen onafhankelijke hypotheekexperts je alles over hypotheken. Deelname is gratis, maar vol is vol. Reserveer direct je plekje.

Independer verloot een gratis hypotheekadvies t.w.v. 1.195 euro onder de deelnemers van het live webinar.