De energieprijzen zijn in jaren niet zo laag geweest als in 2020. Analyse van vergelijker Independer laat zien dat de tarieven afgelopen april op het laagste niveau van het jaar lagen. In vergelijking met de laatste jaren zijn de energietarieven nu nog steeds historisch laag.

Traditioneel kijken veel mensen aan het eind van het jaar naar hun vaste lasten. Independer verwacht daarom dat een grote groep consumenten nog voor de jaarwisseling overstapt van energiecontract. Zo'n overstap levert mensen namelijk een gemiddelde besparing van 175 euro per jaar op. Ben jij nieuwsgierig of je te veel betaalt? Op de website van Independer kun je dit snel checken.

'Meer dan een op de tien Nederlanders kan 300 euro besparen'

De gedaalde energietarieven leveren de oplettende consument flinke besparingen op. Joris Kerkhof van Independer: "Bij een op de tien nieuwe contracten kan die besparing zelfs oplopen naar 300 euro. Voor mensen die nog nooit zijn overgestapt, of alweer enkele jaren geleden, kan de besparing nóg groter zijn."

Meer aanbod dan vraag zorgde voor lagere tarieven

Kerkhof geeft aan dat de lage tarieven - die vooral begin van afgelopen voorjaar kelderden - werden veroorzaakt door een combinatie van factoren. Belangrijke oorzaken waren de olieprijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland en een dramatische afname van de vraag naar olie.

"Dit kwam omdat bedrijven sloten en omdat lockdowns vanwege corona het personenverkeer en goederentransport enorm beperkten. Bovendien was afgelopen winter mild, zodat we ook nog eens minder hoefden te stoken. Nederland bouwde hierdoor een gasoverschot op. En meer aanbod dan vraag zorgt ook voor lagere tarieven", aldus Kerkhof.

Niets doen als je vaste contract afloopt, kost je geld

Independer ziet dat klanten in deze economisch spannende tijd het nog belangrijker vinden om te besparen op hun vaste lasten. Op de energierekening zijn vaak gemakkelijk flinke besparingen te realiseren. Dat geldt vooral voor een grote groep mensen die langere tijd niet omkijkt naar zijn energiecontract. Zij ondernemen geen actie als de looptijd van hun contract voorbij is.

Kerkhof: "Als je dan niets doet, gaat de meter pas echt lopen. De leverancier zet je dan vaak automatisch over naar een variabel contract. Maar dit contract is vaak duurder dan vaste contracten die op de markt zijn. Even vergelijken loont dus."

Variabel contract per direct opzegbaar

Mensen die een variabel energiecontract hebben, zitten hier nooit aan vast. Je kunt direct weg als je een goedkoper contract wil afsluiten. "Ga je nu van variabel naar een één- of meerjarig contract? Dan profiteer je de hele contractperiode van de lage tarieven die energieleveranciers nu bieden. Heb je nog een lopend vast contract met een hoog tarief? Check dan snel of je een overstapboete moet betalen of niet", geeft Kerkhof aan.

Bij Independer kun je energie vergelijken op basis van prijs en kwaliteit, maar ook op basis van de duurzaamheid van de energie, het gas, en de leverancier. Hier zie je ook hoeveel je per energieleverancier bespaart.

Nog steeds veel onbekendheid over lage tarieven

Uit eerder onderzoek van Independer (oktober 2020) blijkt dat een derde van de Nederlanders geen idee heeft van de historisch lage energietarieven. Daarnaast denkt bijna een kwart dat de energietarieven al jaren stabiel zijn. Ook zegt 34 procent van de ondervraagden nooit te zijn overgestapt. Kerkhof: "Zorg dat je niet bij die 34 procent hoort, want dan betaal je waarschijnlijk te veel."

Benieuwd of en hoeveel jij kunt besparen? Vergelijk hier de energieprijzen. Of bekijk hieronder of je zonder boete kunt overstappen.

Klik in de app op de afbeelding.