In Nederland staat gehoorschade in de top drie van beroepsziektes. Dit betekent dat ruim een half miljoen werkenden in Nederland het risico lopen om lawaaidoof te worden. 

Lawaaidoofheid is een aandoening van de zintuighaartjes in het slakkenhuis in het oor. Door de constante blootstelling aan veel geluid is het gehoor beschadigd geraakt, met klachten als oorsuizen, fluittonen en zelfs doofheid tot gevolg.

Alhoewel de gradatie van geluiden per werkomgeving natuurlijk verschilt, zijn er een aantal beroepen waarbij je een vergrote kans hebt op doofheid. Denk aan hout- en metaalbewerkers, bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, politieagenten, boeren en DJ’s.

Ook in minder voor de hand liggende sectoren komt soms schadelijk geluid voor. Zoals in zwembaden, gymnastiekzalen, recreatiecentra en kinderdagverblijven.

In de volgende sectoren loop je het snelst risico:

- industrie (metaal, maar ook papierindustrie)
- bouw (steigerbouwers, timmerlieden, stratenmakers)
- vervoer (truckchauffeur)
- landbouw (van akkerbouwer tot boomverzorger en hovenier)
- horeca (barkeepers)
- logistiek (heftruckchauffeurs)

Wil je zelf onderzoeken of de geluiden op jouw werkplek je gehoor kunnen beschadigen? Download dan de FNV Decibelmeter-app en achterhaal het aantal decibel op de werkvloer. Kijk ook op fnvmenzis.nl/gehoorschadeophetwerk voor meer informatie over gehoorschade op de werkvloer. 

Decibel-reporter bezoekt werkplekken

Om te laten zien hoe hard het geluid kan zijn op sommige werkplekken, heeft FNV/Menzis Decibel-reporter Benten Wijnen het land in gestuurd. Tijdens zijn tour door Nederland kwam hij terecht bij een machinefabriek.

FNV Decibel-reporter bezoekt de machinefabriek
FNV Decibel-reporter bezoekt de machinefabriek