Met slimme verlichting bespaar je jaarlijks tot wel honderden euro’s op je energierekening. Maar dat is niet het enige: ook het wooncomfort verbetert aanzienlijk als lampen en schakelaars op de juiste manier worden geplaatst. Daarom: een stappenplan voor een slim verlicht huis.

1. Maak een plattegrond

Maak eerst een goede plattegrond van je woning. Vergeet hier niet de meubels in te plaatsen. Komen er schilderijen of kunstobjecten te hangen? Of misschien een grote fotocollage? Plaats zoveel mogelijk in de plattegrond om een beter beeld te krijgen van je woning.

2. Denk na over de functie

Denk vervolgens na over de functie van elke ruimte. Wat ga je er doen? Slapen, koken, relaxen, werken, televisiekijken of lezen? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen? En wie gaat er gebruik van maken? Plaats zoveel mogelijk informatie in de plattegrond om een beter beeld te krijgen.

3. Bepaal het soort verlichting

Nu is het tijd om het soort verlichting te bepalen. Begin altijd eerst met een goede basisverlichting, waarmee je rekening houdt met de juiste balans tussen direct en indirect licht. Met inbouw- of opbouwspots creëer je gemakkelijk direct – en harder – licht. Staande en wandlampen zorgen daarentegen voor indirect licht.

Vervolgens kan je gaan nadenken over de extra functies van het licht. Denk aan automatische verlichting in de toiletten of gedimde lampen op ongebruikte plaatsen. Belangrijk in ieder geval is dat je niet in de lichtbron kijkt en geen schaduwwerking krijgt op een werkblad.

Gira lichtsysteem 55
1
Gira lichtsysteem 55

4. Vergeet niet de schakelaars

Een slim lichtplan is pas compleet als je ook hebt gedacht aan de schakelaars. Plaats die net als de verlichting zo strategisch mogelijk in je plattegrond. Niet te ver van de deur, bijvoorbeeld, maar ook niet te hoog als je het huis deelt met kleine kinderen of oudere mensen.

Wil je nog een stapje verder gaan in je lichtplan, kies dan voor een slim schakelaarsysteem zoals Gira Systeem 55. Hiermee kan je meer dan 300 functies installeren in zes verschillende schakelaarprogramma’s. Zo is er de slimme drukschakelaar, die elke keer bij het in- of uitschakelen van de verlichting teruggaat naar de uitgangspositie. Dit zorgt voor een uniforme uitstraling in huis.

Met de Gira Automatic-functie schakelt het licht automatisch in wanneer iemand de ruimte betreedt en uit wanneer de ruimte weer wordt verlaten. Zoek jij naar een alles-in-een-systeem? Kies dan voor de Gira Tastsensor 3. Dit is een schakelaarsfunctie waarmee je met een kleine drukbeweging makkelijk schakelt, dimt én jaloezieën kan besturen op afstand.

Wat alle functies van Gira Systeem 55 gemeen hebben, is dat ze een lust zijn voor het oog. Er is dan ook een ruime keuze aan materialen, kleuren en designs. Benieuwd naar het hele assortiment? Kijk snel hier.

Maak je hele woning slim met Gira

Gira is dé specialist in slimme installaties voor in huis. Dankzij de nieuwste technieken biedt de apparatuur een gemakkelijke aansturing van verlichting, verwarming en jaloezieën. Ook levert Gira de meest geavanceerde deurcommunicatie-, multimedia- en veiligheidssystemen.

Benieuwd naar hoe jij je huis slim kan maken met Gira? Breng een bezoek aan het Gira Experience Center in Veenendaal, waar je het volledige assortiment van dichtbij kunt ervaren.

Meer informatie over het Gira Systeem 55 vind je op www.gira.nl.