Het maakt niet uit of je Martin Garrix of Mozart luistert: muziek heeft een gunstige invloed op onze hersenen.

Wereldwijd hebben onderzoeken aangetoond dat muziek heilzame effecten heeft op ons brein. Het soort muziek? Doet er niet echt toe. Wel is er aangetoond dat heavy metal bij veel mensen voor stress en hoge bloeddruk kan zorgen, tenzij je een liefhebber bent van de grunt en stevige gitaarpartijen natuurlijk.

Zet de onderstaande Coffeehouse-playlist aan lees wat muziek met ons brein doet:

Talenwonder
​Gebleken is dat de muzieknetwerken en de taalgebieden in ons brein intensief met elkaar verbonden zijn. Je hoeft geen muziekvirtuoos te zijn; muziek luisteren kan ons taalgevoel al stimuleren. 'C'est merveilleux'!

Fontein der jeugd
Ouderdom kun je niet tegenhouden, maar je kunt het wel afremmen. Enigszins dan. Er ontstaat namelijk extra activiteit in de prefrontale cortex bij ouderen die voor het eerst een instrument bespelen. Hierdoor blijft het geheugen scherper en wordt het probleemoplossend vermogen op peil gehouden.​

Beter mens
Door de extra activiteit in de prefrontale cortex bij volwassen wordt deze ook sterker. Dit zorgt ervoor dat de motor achter negatieve prikkels en angstsignalen in het brein beter wordt afgeremd, waardoor je een aardiger, stabieler en positiever persoon wordt.

Hand in hand kameraden
Volgens Eric Scherder, hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen, dwingen melodie en ritme mensen - zelfs wildvreemden - om op elkaar af te stemmen; het stimuleert dus groepsvorming en het saamhorigheidsgevoel.

Survival of the fittest
​Naast het brein heeft muziek ook veel positieve effecten op het lichaam. Zo verlaagt muziek de hartslag, laat het de bloeddruk dalen (behalve bij heavy metal), ontspant het de spieren, kan het pijn doen verlichten en kan het er zelfs voor zorgen dat het immuunsysteem er beter door gaat functioneren. Bovendien wordt de productie van stresshormonen afgeremd bij het horen van een goede plaat.

Kortom een playlist met een dagelijkse dosis aan fijne muziek verkleint het risico op ziek worden en is daarom misschien net zo belangrijk als het oude 'twee ons groente en twee stuks fruit'.

Geef je hersenen een boost en volg Filtr Nederland op SpotifyDeezer of Apple Music.