Op Prinsjesdag is de nieuwe bijtellingsregeling gepresenteerd die het vanaf 2020 makkelijker en voordeliger maakt om een fiets van de zaak te gebruiken. Voor de leasefiets gaat een vaste bijtelling van zeven procent gelden. De nieuwe regeling lijkt daarmee meer op de leaseregeling voor een auto van de zaak.

Door de versimpeling van de fiscale fietsregeling wil het kabinet de bedrijfsfiets - zowel voor werkgever als werknemer - aantrekkelijker maken en mensen stimuleren met de fiets naar het werk te gaan.

Zo werkt het nieuwe fietsplan

Werkgevers kunnen straks, via een leasebedrijf, eenvoudiger een fiets van de zaak ter beschikking stellen aan werknemers. Het leasebedrijf blijft dan juridisch eigenaar van de fiets en de werkgever heeft de fiets gedurende het leasecontract maar is geen eigenaar.

Van het leasebedrag kan btw worden afgetrokken. Het bedrag dat overblijft, kan de werkgever besluiten zelf te betalen, of delen met de werknemer die de fiets in gebruik neemt.

De rittenadministratie is met de nieuwe regeling verleden tijd, wat behoorlijk wat administratieve rompslomp scheelt. In de plaats daarvan komt de bijtellingsregeling.

In de nieuwe regeling is de bijtelling om de fiets ook privé te kunnen gebruiken, vastgesteld op zeven procent. Dit betekent dat de werknemer jaarlijks zeven procent van de adviesprijs van de fiets optelt bij het bruto inkomen. Hierover wordt de gebruikelijke belasting betaald.

De voordelen van een leasefiets van de zaak

Buiten de bekende voordelen van fietsen naar het werk, zoals files vermijden en parkeerproblemen verhelpen, heeft een fiets van de zaak nog een aantal andere voordelen.

Zo draagt de leasefiets ook bij aan een beter milieu en de gezondheid van de werknemer. Bovendien is een fiets van de zaak vanaf januari 2020 in veel gevallen ook goedkoper. Zowel voor de werkgever als werknemer. Net als bij autolease, kost de aanschaf van een leasefiets namelijk minder dan de consumentenprijs. Zo heeft de werknemer een betere fiets voor hetzelfde geld, terwijl er geen omkijken is naar onderhoud, service en verzekering.

De nieuwe bijtellingsregeling voorkomt daarbij onnodig administratief werk voor zowel de werkgever als de werknemer.

Goedkope manier om een duurdere fiets te rijden

De nieuwe regeling geldt voor alle fietsen, maar vooral voor elektrische fietsen biedt de nieuwe bijtellingsregeling mogelijkheden. Het is namelijk een goedkope manier om een duurdere fiets te rijden.

Werknemers hoeven niet te sparen om een elektrische aan te schaffen en zijn slechts een klein bedrag per maand kwijt om de fiets zowel zakelijk als privé te gebruiken. Door het fiscale voordeel via de werkgever is het maandbedrag namelijk lager dan bij privélease.

Voor een degelijke e-bike met middenmotor van 2.000 euro betaalt een werknemer zo gemiddeld nog maar tussen 4 en 10 euro per maand, inclusief verzekering en onderhoud.

Een ideale manier dus ook voor bedrijven om zich te positioneren als fijne werkgever met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

Ook voordelig een elektrische fiets van de zaak rijden? Bereken je e-bike leasebijtelling op Hellorider.nl.