De energietransitie is in volle gang. Ook ondernemers ontkomen hier niet aan binnen hun bedrijf. Energiebesparing is namelijk voor veel ondernemingen bij wet verplicht. Het is goed om te weten dat er ook manieren zijn om het makkelijk te maken aan deze wetgeving te voldoen.

Om de opwarming van de aarde te beperken, zijn zowel internationaal als nationaal afspraken gemaakt. Het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord is om de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent te verminderen vergeleken met 1990. In 2050 moet dit 95 procent minder zijn. Nederland neemt daarom afscheid van fossiele brandstoffen en stapt over op duurzame bronnen, zoals wind en zon. De overheid verplicht bedrijven flink bij te dragen aan deze energietransitie.

Energiezuinig ondernemen

Zo is bijvoorbeeld elk bedrijf dat minimaal 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 gas verbruikt, wettelijk verplicht om alle mogelijke energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Daarbij moeten deze bedrijven sinds 2019 elke vier jaar melden welke maatregelen zij nemen om energie te besparen. Bedrijven die niets doen, lopen het risico op een boete.

Subsidies maken duurzaam investeren aantrekkelijker

Gelukkig zijn er subsidies en fiscale regelingen die energie besparen en duurzame investeringen aantrekkelijk maken voor ondernemingen, waaronder de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (Mia) of de salderingsregeling. Bekijk hier alle zakelijke subsidies en wanneer jouw bedrijf ervoor in aanmerking komt.

Eenvoudig energie besparen met de EnergieFitScan

Wil je als ondernemer bijdragen aan de energietransitie en besparen op energiekosten, maar zie je op tegen het uitzoekwerk? Je bent niet de enige, merkt energiebedrijf Essent. "We begrijpen wat ondernemers vandaag de dag verwachten van een energiebedrijf. Ondernemers willen de energierekening structureel omlaag krijgen en hierin ontzorgd worden. Dit doen wij met de EnergieFitScan."

De EnergieFitScan van Essent geeft je als ondernemer inzicht in waar je energie kunt besparen. Een adviseur bezoekt je bedrijf en geeft advies op maat. Alle verplichte maatregelen waaraan jouw onderneming moet voldoen vind je terug in een overzichtelijk rapport. Net als de bespaarmogelijkheden, terugverdientijd, opbrengst en op welke subsidies je aanspraak kan maken. Bovendien krijg je een jaar lang ondersteuning van Essent bij het uitvoeren van de maatregelen.

Vraag de gratis EnergieFitScan aan op essent.nl.

Essent EnergieFitScan
1
Essent EnergieFitScan