Zeker nu de winter voor de deur staat, kan je huis niet comfortabel genoeg zijn. Met behulp van deze tips verzeker je jezelf van een woning waarin het altijd fijn vertoeven is én bespaar je ook nog eens flink.

Flink besparen
Genieten van een warm huis in de winter en een koel huis in de zomer? Dan loont het om je woning goed te isoleren. Denk aan vloerisolatie die kou en vocht vanuit de kruipruimte tegenhoudt.

Of spouwmuurisolatie, een supersnelle manier van isoleren waarbij er meerdere kleine gaatjes in de muur worden geboord en waar isolatiemateriaal in wordt gespoten. Niet alleen ontstaat er een fijne temperatuur in huis, er kan bovendien tot dertig procent op stookkosten bespaard worden.

Slimme investering
Je huis stijgt gemiddeld 5.000 euro in waarde door zonnepanelen op het dak te plaatsen. Je wordt hierbij (grotendeels) zelfvoorzienend in groene stroom en daarmee slinkt je energierekening enorm. Het is een investering, maar je kunt dit al binnen acht jaar terug verdienen.

Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen in de winter niet werken, maar dat is niet waar: zonnepanelen wekken energie op uit daglicht en zijn dus ook in de winter nuttig. Laat je nu zonnepanelen op je dak installeren, dan ben je bovendien helemaal klaar om straks volop te profiteren van de kracht van de lente- en zomerzon.

Gezonde lucht
Schimmel en ongedierte in huis voorkom je met een goede ventilatie. Elke dag komt er ongeveer tien liter vocht in de lucht in huis, door onder meer te douchen en te wassen. Die lucht moet afgevoerd worden, anders kan er schimmel ontstaan.

Meer dan tweederde van de huizen in Nederland beschikt alleen over natuurlijke ventilatie. Hoort jouw woning daar ook bij? Overweeg dan mechanische ventilatie om de lucht in huis nóg gezonder te maken. Bovendien verbruik je in een goed geventileerd huis minder energie, dus ook deze oplossing kan euro's schelen.

Perfecte temperatuur
Thuiskomen in een warm huis regel je met de Nest Learning Thermostat™, een slimme thermostaat die na ongeveer een week weet bij welke temperatuur jij het liefst ontbijt, werkt en slaapt.

Als je weg bent, kan de temperatuur automatisch verlaagd worden om energie te helpen besparen. Via je telefoon, tablet of laptop kun je de temperatuur in huis op afstand aanpassen, dus ook lui vanaf de bank. Je krijgt de Nest thermostaat nu extra voordelig bij een energiecontract van Essent.