Uit cijfers van de politie blijkt dat ruim 60 procent van de inbraken tussen oktober en maart plaatsvindt. En er zijn meer veiligheidsrisico's voor je woning in de donkere wintermaanden.

Inbrekers afschrikken

Vooral in de avond zijn inbrekers actief. Een donkere woning verraadt dat er niemand thuis is. Een tijdschakelaar op de binnen- of buitenverlichting kan dit verhelpen. Of laat simpelweg een licht aanstaan om de illusie te wekken dat het huis niet verlaten is.

Een camera kan behoorlijk afschrikwekkend werken voor potentiële inbrekers. De Nest Cam Outdoor kun je op een strategische plaats zetten - bijvoorbeeld bij de deurpost of in de tuin - en kun je ook koppelen aan je smartphone. Als de slimme camera ongewone activiteit waarneemt, krijg je hiervan een melding op je telefoon en kun je gelijk meekijken en eventueel actie ondernemen.

Hij neemt ook op in infrarood, zodat zelfs van nachtelijke activiteiten kraakheldere beelden gemaakt worden. Je kunt ook kiezen voor de Indoor-versie, die bedoeld is voor gebruik binnenshuis.

Plaats ook inbraakwerend hang- en sluitwerk dat voorzien is van het SKG-sterkeurmerk. Veel inbrekers geven hun inbraakpoging op als ze na dertig seconden niet binnen zijn.

Veilige lucht

In de winter doen veel mensen er alles aan om het binnen lekker warm te maken. De cv-ketel draait overuren, de open haard gaat aan en tochtgaten worden gedicht. Dat verhoogt wel de kans op koolmonoxide, dat ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen door een gebrek aan zuurstof.

Zorg daarom altijd voor een goed geventileerd huis en laat waar het kan een raampje open staan. En installeer een rook- en koolmonoxidemelder, zoals de Nest Protect. De slimme melder dient ook als brandalarm en kan gekoppeld worden aan een smartphone, zodat je een melding ontvangt als er onraad geroken wordt.