Veel Nederlanders hebben gezondheidsklachten omdat hun woonomstandigheden ongezond zijn.
Maar dat is vaak eenvoudig te verhelpen. Met deze tips laat je een frisse wind door je huis waaien.

24 procent van de Nederlandse woningen heeft onvoldoende frisse lucht. Slechte ventilatie is de voornaamste oorzaak. Moderne, kierdichte huizen zijn goed geïsoleerd en bevatten weinig tot geen naden en kieren. Fijn voor het oog, maar dat betekent wel dat de vuile lucht lastig je huis kan verlaten.

Het gevolg? Geïrriteerde slijmvliezen, luchtwegproblemen en allergieën die verergeren. Bovendien kun je ook last krijgen van schimmel op de muur. Gelukkig kun je dat voorkomen.

1. Laat ventilatieroosters altijd open staan en laat je ventilatiesysteem regelmatig reinigen. Zo houd je het leefklimaat in huis gezond en voorkom je schimmelvorming.

2. Tijdens het koken wordt de lucht in je huis snel vervuild. Zet een raam open en zorg dat je een goede afzuigkap hebt. Heb je die niet, dan wordt de lucht tijdens het koken net zo vies als Peking tijdens heftige smog, zo beweert de stichting Schone Lucht.

3. Rokers kunnen dat beter buiten doen. Niet alleen zorgt roken voor nare luchtjes in huis, rooklucht versterkt ook de gevolgen van andere schadelijke stoffen in huis.

4. Feestje? Zet dan altijd een raam of deur open.

5. Plaats meubels niet te dicht bij de muur. Zo voorkom je dat ze isolerend werken en kan de lucht beter circuleren.

6. Heb je een open haard? Veeg de schoorsteen dan regelmatig en zorg ook voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken.

7. Probeer vocht in huis te vermijden. Kook bijvoorbeeld met het deksel op je pan, droog je was buiten als het mooi weer is en maak na het douchen de wanden droog. Bovendien is vochtige lucht ook lastiger te verwarmen, dus je bespaart gelijk op je energierekening.

Lees meer over Essent