Huizen die een groen energielabel hebben, worden over het algemeen sneller verkocht voor een hogere prijs. Met deze vier makkelijke tips krik je het label van je huis op.

Energielabel: wat is het precies?

Sinds 2015 is het energielabel verplicht voor zowel koop- als huurwoningen. Dat label loopt uiteen van A+++ (donkergroen, héél energiezuinig) tot G (rood, enorm energieverspillend). Is je huis gebouwd in 1988 of eerder? Dan bestaat er een kans dat het energielabel van je woning laag is. En dat is in deze tijd niet bevorderlijk voor de verkoop. Het loont dus zeker om je huis zo energiezuinig mogelijk te maken.

Vier makkelijke manieren

1. Je kunt ervoor kiezen om je dak te isoleren. Meer dan 80 procent van de daken is geïsoleerd, maar veel daarvan maar matig. Doe het daarom goed en kies voor isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Weten waar jouw woning baat bij heeft en hoeveel je daarmee kunt besparen? Dat check je hier.

2. Snel resultaat boek je met gevelisolatie. Het is binnen één dag gedaan, levert geen rommel op en in de winter heb je geen kou meer van de muren. Je geniet daarna van een koel huis in de zomer.

3. Heb je enkel of verouderd dubbel glas? Laat de ramen van je huis (in elk geval die van de woon- en slaapkamer) vervangen met HR++ glas. Dit isoleert veel beter en houdt de warmte beter binnen.

4. Zonnepanelen geven het energielabel een enorme opkikker. Het is een investering, maar die verdien je ook weer terug in de vorm van gratis groene stroom. En het plaatsen van panelen verhoogt zowel het energielabel als de waarde van je huis: potentiële kopers zullen zeker enthousiast worden van de lage vaste lasten die zonnepanelen met zich meebrengen. Met als gevolg dat je huis minder lang te koop staat en voor een hogere prijs wordt verkocht.