Klusjes als de cv-ketel bijvullen, radiatoren ontluchten of de afzuigkap schoonmaken blijven vaak onafgevinkt op de to-do lijst staan. Met de tips in dit artikel zijn ze zo gedaan.

CV-ketel bijvullen
Als de drukmeter van je verwarmingssysteem onder de 1 bar staat, is het tijd om de cv-ketel bij te vullen. In onderstaand filmpje zie je hoe je dat moet doen.

Verwarming ontluchten
Hoor je getik en geborrel in de verwarmingsbuizen en radiatoren? Dit verhelp je door de verwarming te ontluchten. Zie het filmpje hieronder voor uitleg.

Afzuigkap schoonmaken
Het filter van je afzuigkap is elke drie maanden aan vervanging toe. Het is dan verzadigd met vet en daardoor brandgevaarlijk. Het rooster van de afzuigkap kun je schoonmaken door het in een bak met water en een vaatwastablet te laten weken. Ook kun je een paar uur een pan water met citroensap onder de afzuigkap laten koken. Zet hem even aan en veeg daarna het vuil van het rooster.

Afvoer reinigen
Een verstopping is vervelend, dus je kunt hem maar beter voorkomen. Je kunt dit doen met chemische middelen, maar die zijn niet zo best voor het milieu. Giet in plaats daarvan regelmatig heet water met natuurazijn en soda door de afvoeren. Koffiedik is ook een probaat middel: het voorkomt vetaanslag en neemt vieze luchtjes mee het riool in.

Wasmachine en vaatwasser onderhouden
Je wasmachine raakt kalk, vet en vuil kwijt met een flinke scheut natuurazijn. Laat hem leeg op een hoge temperatuur draaien en hij ruikt weer fris. De vaatwasser krijg je makkelijk schoon door hem een keer leeg te laten draaien met een paar stukken citroen of azijn erin. Maak de filters schoon en controleer de sproeiers op kalkaanslag.

Alles afgevinkt? Je kunt nog veel meer klusjes doen, zodat je huis nog comfortabeler wordt. Essent heeft ze voor je op een rij gezet.