Poets jij vaak je tanden op de automatische piloot? Dan sluipen er hoogstwaarschijnlijk wel eens slordigheden in, met een slecht gebit als mogelijk gevolg. Deze tips helpen je om je tanden goed te poetsen.

Tip 1: Tandenborstel
Kies bij een tandenborstel voor een borstel met een kleine borstelkop. Zo kun je makkelijker achterin en aan de binnenkant van je tanden en kiezen poetsen. Gebruik je borstel bovendien niet langer dan 3 maanden of als je merkt dat de haarbosjes uit elkaar gaan staan.

Elektrisch poetsen kan natuurlijk ook. Zo verwijder je iets meer plaque dan met een handtandenborstel. En een elektrische tandenborstel heeft vaak een ingebouwde timer, zodat je precies 2 minuten kunt poetsen.

Tip 2: Poetsvolgorde
Probeer tijdens het tandenpoetsen een vaste volgorde aan te houden en zorg ervoor dat je altijd de binnen-, buiten- en bovenkant van al je tanden en kiezen poetst. De binnenkant is vaak het lastigst, dus daar kun je het beste beginnen met poetsen.

Tip 3: De juiste techniek
Tandartsen en mondhygiënisten adviseren om van het tandvlees af te poetsen zodat je geen tandplak in het tandvlees duwt.

De tandplak verdwijnt door de haartjes van de tandenborstel zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit. Houd de tandenborstel aan het einde van het handvat vast en tussen je duim- en vingertoppen. Zo druk je niet te hard, maar ook niet te zacht.

Tip 4: Tandpasta
Poets je tanden 2 keer per dag 2 minuten met een tandpasta die fluoride bevat, bijvoorbeeld de tandpasta van elmex®. Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. En zo voorkom je gaatjes.

Tip 5: Stokers, floss en ragers
Hoe goed je ook poetst, je komt nooit volledig tussen al je tanden en kiezen. Plak en bacteriën helaas wel. Hierdoor is het belangrijk om naast het tandenpoetsen mondspoelmiddel, tandenstokers, floss en/of ragers te gebruiken. Zo kom je ook op de lastig schoon te houden plekken van je gebit.

Wat voor jou het beste werkt kun je het beste vragen aan je tandarts of mondhygiënist. Zij zullen je ook uitleg geven hoe je stokers, floss en/of ragers moet gebruiken. Een mondspoelmiddel vervangt poetsen, stokers en ragen niet.

Gezonde mond

Voor het hele gezin heeft elmex® producten die een effectieve bescherming bieden tegen cariës (gaatjes). Er zijn productlijnen voor gevoelige tanden, anti-cariës, extra glazuurbescherming en voor het kindergebit dat in elke nieuwe fase een passende verzorging nodig heeft. Ze streven voor gezonde tanden, een leven lang.