
Hoe gastvrij is jouw website? In 5 stappen naar digitale toegankelijkheid
Lang niet alle websites en apps zijn toegankelijk voor mensen die slechtziend, blind of doof zijn. Ook met lichamelijke of verstandelijke beperkingen, kleurenblindheid, dyslexie en laaggeletterdheid wordt vaak nog onvoldoende rekening gehouden.
Zo blijkt uit onderzoek van Level Level (2021) dat mensen met een visuele beperking niet zelfstandig gebruik kunnen maken van webwinkels. Hoe maak je de digitale platformen van jouw organisatie voor iedereen toegankelijk?
Stap 1: Test met mensen met een beperking
Volgens Alain Dujardin, creative director van digitaal designbureau Greenberry, begint het verbeteren van de toegankelijkheid met testen. “Ga in gesprek met mensen met een beperking, laat ze je website gebruiken en observeer waar het misgaat. Daar komen heel veel verbeterpunten uit.”
Vaak is het testen een eyeopener, zegt Dujardin. “Door ernaast te zitten, zie je wat er gebeurt als iemand met een beperking jouw website probeert te bedienen. Regelmatig testen heeft twee effecten: een beter product en een beter begrip van het belang van digitale toegankelijkheid.”
Stap 2: Maak toegankelijkheid een speerpunt
Hoe zorg je ervoor dat iedereen in het bedrijf het belang van digitale toegankelijkheid inziet, van de product owners tot de beleidsbepalers? “Ga op zoek naar ambassadeurs in de organisatie”, zegt Dujardin. “Dat zijn vaak mensen met een persoonlijke motivatie: ze hebben zelf een beperking of kennen iemand met een beperking. Laat hen het verhaal vertellen.”
Het verbeteren van de gastvrijheid van digitale platformen kost tijd en geld, maar de focus zou volgens Dujardin vooral moeten liggen op wat het oplevert. “Als je zóveel mensen uitsluit, mis je letterlijk klanten en omzet.”
Stap 3: Maak een plan met je bureau
Digitale bureaus hebben alle disciplines in huis: designers, developers, copywriters. “Het voordeel daarvan is dat je de digitale toegankelijkheid integraal kunt aanpakken”, aldus Dujardin.
Hij raadt aan om te beginnen met een toegankelijkheidsscan die laat zien welke onderdelen van de website of app moeten worden aangepakt. “Vervolgens kun je samen met je bureau een stappenplan maken en bepalen wanneer je wat gaat doen. Het aanpassen van teksten is bijvoorbeeld heel eenvoudig, terwijl het bouwen van een contrast-optie voor slechtzienden veel meer tijd kost.”
Stap 4: Zorg voor opleiding van je redacteuren en product owners
In organisaties waar toegankelijkheid nog helemaal niet op de agenda staat, is het zaak om iedereen die aan een website of app werkt basiskennis bij te brengen. Ook daar kunnen digitale bureaus bij helpen, zegt Dujardin.
“Bijvoorbeeld met een aantal workshops of in-house trainingen. Welke tools kunnen developers gebruiken? Hoe leren redacteuren schrijven op B1-taalniveau? Elke afdeling moet de juiste kennis hebben.”
Stap 5: Volg de WCAG-richtlijnen
Sinds 2018 zijn overheidsorganisaties wettelijk verplicht om te voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), een Europese norm voor digitale toegankelijkheid. “Die geldt vanaf 2025 voor alle bedrijven die een website of app hebben”, aldus Dujardin.
“Feitelijk is het een checklist met vier onderdelen: waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpelijkheid en robuustheid. Ga niet zitten wachten tot iemand je verplicht om aan de WCAG te voldoen. Het is slimmer om je website nu al door te lichten en stapsgewijs naar de richtlijnen toe te werken.”
Beste digitale bureaus van Nederland
Wil je meer lezen over het belang en de voordelen van digitale toegankelijkheid? In dit artikel op de website van Dutch Digital Agencies (DDA) delen experts van de overheid en digitale bureaus hun inzichten. Digitale bureaus helpen bedrijven en publieke instellingen om hun gebruikers beter van dienst te zijn, bijvoorbeeld met een app of een digitaal platform. Als brancheorganisatie verenigt en vertegenwoordigt DDA de beste digitale bureaus van Nederland.