Ruim 60 procent van de Nederlandse volwassenen krijgt iedere dag te veel suiker binnen. Zo wordt er dagelijks gemiddeld 110 gram suiker gegeten. In totaal zijn dit 28 suikerklontjes per dag en meer dan tienduizend suikerklontjes per jaar.

Hanneke Dessing, Algemeen Directeur van het Diabetes Fonds, zet de feiten op een rij en legt uit hoe het komt dat Nederlanders zoveel suiker consumeren.

Verklaring van zoet gedrag

Dat Nederlanders iedere dag te veel suiker binnenkrijgen, is volgens Dessing niet vreemd. “Suikerrijke producten zoals frisdrank worden nog steeds voor stuntprijzen aangeboden, terwijl de prijzen van gezonde producten als groente en fruit blijven stijgen. Slechts een op de vijf aanbiedingen in de supermarkt past binnen de Schijf van Vijf.”

Volgens Dessing zit suiker bovendien in veel producten ‘verstopt’. Zo krijgen Nederlanders iedere week zo’n 99 suikerklontjes aan toegevoegde suikers binnen.

“Voor fabrikanten is suiker een goedkope grondstof die niet alleen de smaak van een product versterkt, maar ook bijdraagt aan de structuur en de houdbaarheid. Zo krijgen we iedere dag onbewust meer suiker binnen dan goed voor ons is.”

“Ruim 60 procent van de volwassenen en maar liefst 90 procent van de kinderen voldoet qua suikerinname niet aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.”

Gevolgen van te veel suiker

“Een te hoge suikerconsumptie kan leiden tot overgewicht en daardoor zelfs tot diabetes type 2”, aldus Dessing. Inmiddels heeft meer dan de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht en meer dan 1 miljoen mensen hebben diabetes type 2.

“Daarnaast lopen mensen met ernstig overgewicht en een deel van de mensen met diabetes een hoger risico om ernstig ziek te worden van een besmetting met het coronavirus. Een gezonde leefstijl is juist nu dus heel belangrijk.”

Thuis je suikerinname beperken

Van 8 tot en met 14 juni organiseert het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge. Met deze campagne willen zij mensen helpen om hun suikerinname te beperken. Met onder andere een digitaal magazine en begeleiding vanuit social media kunnen deelnemers thuis aan de slag met een gezonde leefstijl.

Inschrijven voor de Nationale Suiker Challenge is gratis en kan eenvoudig op de website van het Diabetes Fonds. Alle deelnemers kunnen direct na inschrijving gratis het digitale Suiker Challenge Magazine 2020 downloaden.